onsdag 15. juni 2016

Østerssmaking ved Europa`s svar på den Kinesiske Mur i Ston!!

Etter en vakker biltur gjennom øya Hvar (ca 75km), tok vi fergen tilbake til Drvenik.
Neste stopp er Dubrovnik, men først en stopp innom Ston. Der ventet nye spennende opplevelser på oss.
Vi fortsatte kystveien sydover i vakre omgivelser ca.1 1/2 time før vi ankom Ston. Langs veien dukket det plutselig opp et område som kunne minne oss om rismarkene i Asia. Her var det også flere kilometer med salgsboder med lokale produkter langs veien. Nysjerrige som vi er, måtte vi så klart stoppe å teste ut varene. Så etter noen smaksprøver, ente vi opp med bl.a hver vår flaske olivenolje. Vil også få med at vi kjørte gjennom Bosnia Hercegovina på veien til Dubrovnik. Da er det viktig å ha med pass!
Etter også å ha passert flere østers- og blåskjellsanlegg ankom vi endelig middelalderbyen Ston. Foran oss her skal vi bestige Europa`s svar på Den Kinesiske Mur. Med sine 5, 5 km lang er det den nest lengste muren i verden, og blir kalt "The Walls of Ston"
Hit men ikke lengere for min del, eller for oss begge. Men skjønner godt at det er populært å løpe maraton her på muren for de som er noe mer trent enn oss;o) Maraton arrangeres hvert år, og skulle det friste for din del er det bare å melde seg på. 18.september arrangeres nytt Ston Wall Marathon. For mer info klikk HER!

Ellers var den lille byen sjarmerende i seg selv, med smale gater, gamle bygninger og fontener omgitt av mye historie.

I tillegg til muren er Ston også kjent for sine saltverk som er middelhavsområdets eldste og best bevarte. Havsaltet produseres etter teknikk fra helt tilbake til Dubrovnik-republikkens dager, og disse gamle gruvevognene er fortsatt i bruk. Så hit kommer de fra hele verden for å høste salt. 
Det er ingen tvil om at vi i år igjen, er på en kulinarisk reise gjennom Kroatia. Itillegg viser det seg at nok engang opplever vi at det kroatiske kjøkkenet er like rikt og allsidig som deres naturomgivelse er.

På andre siden av muren ligger den lille fiskelandsbyen Mali Ston. Den er mest kjent for å ha en av landets mest eksklusive gastronomiske nytelser, nemlig ØSTERS! Kun et steinkast fra vårt restaurantbord på Vila Koruna, står fiskeren og forbereder dagens lunsj til oss.
Hva gjør man når man får dette fatet servert? Sier at man ikke liker østers? Nei, jeg bestemte meg for å gi østers en ny sjanse. Sist østers-opplevelse i Vest-Sahara/Dakhla var jo ikke så avskrekkende, og her snakker vi noe av de beste østersene i verden. Til tross for sin slimete konsistens, nøt jeg hver bit...tro det eller ei. NÅ kan jeg faktisk si det samme som Eyvind Hellstrøm; "Jeg elsker østers, det er som å omfavne havet å kysse det på munnen". Derimot min kollega Eli som er vant til livet i Afrika, klarte ikke å svelge en engang. Ha-ha-ha.....jeg vil tro at det var litt av et syn for de rundt oss å se oss "in action".
Men for de som ikke liker øster, skal jeg love at alt det andre smakte fantastisk godt. Favoritten er nok Crni rizot; svart risotto som får sin farge fra hovedingrediensen - blekksprut.
Selvom jeg ikke tok bilde av den nydelig vinen vi fikk servert, må jeg tilføye at vi også her befinner oss i et populært vindistrikt. Jeg vil derfor anbefale å besøke vingården til Frano Milos som ligger like ved Ston. Vinen derfra har vi fått servert på flere av våre restaurantbesøk. Link til nettsiden finner du HER!

For en dag sier jeg bare, og eventyret bare fortsatte en times biltur videre i Dubrovnik. Forts.følger......(Turen er i samarbeid med Kroatiska Turistrådet / #thetravelingblondies)

onsdag 8. juni 2016

Overnattingstips i byen Hvar!

Da kommer mitt siste blogginnlegg fra Hvar for denne gang. I skrivende stund formidler jeg ikke utleie av ferieboliger i Kroatia, kun i Frankrike. Det blir derfor vanskelig for meg å svare på alle henvendelsene jeg får angående utleie i Kroatia.

Men en ting er sikkert, Hvar har mange overnattingstilbud i forskjellige prisklasser å by på. Alt fra rom i private hjem til en meget rimelig penge, til utleie av ferieboliger/leiligheter og hotell.

Kun noen få minutters gange fra havnen i byen Hvar, ligger en bortgjemt fredfull bukt omgitt av frodige furutrær. Denne private stranden tilhører en av Adriaterhavet`s mest spennende beach resort; Amfora Hvar Grand Beach Resorts....

...Og det var akkurat her vi bodde, hvor utsikten fra balkongen vår får tale sitt. Adriaterhavet, øyene, seilbåtene, fargene, ja kan det bli vakrere enn dette? Det er ihvertfall her jeg vil bo når jeg en dag kommer tilbake. Hvis ikke jeg overnatter i en seilbåt da;o)

Lekkert innredet rom er også et pluss, i tillegg til alle hotellets fasiliteter. 

Rundt bassengområdet finnes det flere koselige små plasser hvor man kan kose seg med lunsj, en god bok eller drink i skyggen. Et sted som passer perfekt både for par, familier og venner. Ønsker man å teste ut flere restauranter enn det hotellet har å by på, er det som jeg har nevnt tidligere uttalige restauranter inne i sentrum å velge mellom.
Slik så min asjett ut etter å ha forskynt meg fra den bugnende frokostbuffeen. Så svar på mail jeg har fått angående tips til overnatting, kan jeg ihvertfall varmt anbefale dette hotellet. Link finner du HER! Men reisebrevene fra Kroatia er på langt nær over enda. Nå venter nye eventyr langs kystveien til Dubrovnik. Forts.følger. (Turen er i samarbeid med Kroatiska Turistrådet #thetravenlingblondies)

søndag 5. juni 2016

Vinsmaking på øya Hvar!

Som jeg nevnte i forrige innlegg er det mye mer å gjøre på øya Hvar enn bare å spise de lekreste retter og shopping. Derfor vil jeg i dette innlegget ta dere med på en spennende utflukt med selveste Secret Hvar! Her snakker vi biltur med firehjulstrekker gjennom de vakreste områdene på øya. Faktisk kjørte vi gjennom landskap som selv de lokale ikke viste eksisterte. Den første landsbyen Malo Grablje vi passerte var fra 1600-tallet, øde og forlatt. De flyttet derfra grunnet jobb ved sjøen for mange mange år siden. Så kjørte videre oppover åsen, hvor vi kom til den pittoreske landsbyen Velo Grablje som er avbildet over her.

Denne landsbyen var i sin tid kjent for produksjon av god vin, olivenolje og honning. I tillegg var de en av de største leverandørene av lavendelolje i Europa. Men mye har skjedd siden den gang, nå er denne landsbyen også så og si forlatt med sine kun 10 innbyggere.
Men en "taverna" hadde de langs veien, og der ble vi invitert med inn og fikk smake en nydelig "Grappa". Den drinken har jeg alltid takket nei til tidligere på mine reiser, men det var først i fjor da vi besøkte en "Grappa-fabrikk/produsent i Istria at jeg fant ut at den var faktisk veldig god. (Kun den med kirsebær da).
Jeg må jo si at jeg blir imponert over at eieren klarer å drive et spisested på et så forlatt sted. Men han fortalte at dette hadde han bygd opp for hans neste generasjon, dvs.datteren hans og evnt.mann. Restauranten og utsalget av suvernier er rettet kun mot turistene, og de kom stadig forbi fortalte han. Enten som oss, eller syklister på offroad, og turistbusser som stopper på toppen av åsen og spaserer nedover.
Da var vi snart kommet på toppen av Vidikovac, og på veien dit måtte vi bare stoppe opp å ta noen bilder. Wow, sa vi i kor.....noe så vakkert. Det er ikke lett å gjenspeile det vi så i et bilde, dette må bare oppleves!
Over fjellet så trygt ned på "bakkeplan" igjen, hvor vi passerte vinranker, oliventrær, rosmarinåkere og blomstrende valmue-enger.
Neste stoppested; Den populære vinkjelleren Vina Caric i Vrbanj. Det skal sies å være en av de mest berømte vinene i hele Kroatia. En av kundene deres er Nederland`s mest berømte restaurant. Navnet noterte jeg meg dessverre ikke.
Ja hva skal man velge her mon tro?
Er vi på vinsmaking, så er vi på vinsmaking. Her var det bare å sette seg ned å nyte lokale oster, med forskjellige marmelader, spekeskinke og en "kvast"rosmarin;o)
Litt mat må til når man skal smake på så mange forskjellige viner. Her er "#thetravelingblondies in action". Rødvinen var nok deres stolthet, men den ble for tungt og mørk for vår del. Men derimot Rosè Marino smeltet helt med sin fruktighet. Så to flasker herfra ble med hjem i kofferten, inkl.en dessertvin/Prosek fra den andre vinkjelleren vi besøkte i "Lille Venezia"/Vrbaska.
Etter en innholdsrik utflukt med guiden Sinisa, var vi klare for nye "aktiviteter".
Kan dere gjette hvilken aktivitet?

Vel kanskje ikke akkurat den mest krevende aktiviteten, men den mest avslappende. Spa-behandling på Adriana Hvar Spa Hotel, som også var helt fantastisk! Selfie-dronninga Eli bak bloggen DitPeppernGror lurer meg stadig med på bilder ser jeg...hi-hi! Fra aktiviteter til vårt overnattingssted her i byen Hvar kan dere lese mer om i neste innlegg. Forts.følger. (Turen er i samarbeid med Kroatiska Turistrådet #thetravelingblondies)

onsdag 1. juni 2016

Neste stopp; Øya og byen Hvar, og jeg falt pladask!


Etter en kort biltur på ca. 35 min fra Makarska sørover langs rivieraen, ankom vi Drvenik hvor fergen vi skulle ta over til Sucuraj/Hvar gikk. Båtturen var vakker i seg selv og tok ca.35 min for ca.120 n.kr med bil. Endelig var det min tur til å besøke Hvar. Jeg husker min sjef på Bonita i Oslo på slutten av -80 tallet tipset meg om at jeg måtte innom der da min kjære og jeg kjørte til den gang tidligere Jugoslavia. Men da fant vi istede en vakker perle nord på Istria-halvøya, så vi kom oss aldri lengere. Men nå var det min tur, og jeg falt pladask!
Her skulle vi heldigvis bli noen dager, og været var på vår side som dere ser. Som de fleste middelhavslandene har også Kroatia hatt kaldere mai-måned enn det som er normalen. Et kjent skue av seilbåtene og med byen Hvar i bakgrunnen. Hvar er og forblir nok en av verdens vakreste øyer, i tillegg til at den er oppført på UNESCO`S verdensarvliste. Det var faktisk grekerne som grunnla Hvar og nabobyen Stari Grad for over 2000 år siden.

Det er ikke bare i St.Tropez "det skjer", Hvar har også det samme rykte på seg. Hit kommer de største seilbåtene, de "feteste" yachtene og kjendisene. Men byen mister ikke sjarmen av den grunn. Hvar har i underkant 4000 fastboende, men øker betrakelig i høysessongen.

Før jeg tar dere med inn i de sjarmerende og trange smuggatene, må jeg innrømme at jeg faktisk har vært på "rosmarinslang". Overalt hvor jeg så meg rundt, så jeg store bugnende tuer av rosmarin. Jeg tok bare en kvist altså, og puttet den i veska. Men den fulgte meg faktisk resten av reisen. Elsker både lukten og ikke minst som tilbehør i maten. Tidligere var det også mye lavendeldyrking her på øya, men dessverre er det et avsluttet kapittel.
Gamlebyens smug og trapper finner du mellom St.Stephans Plass og festningen oppe i fjellsiden. Kan tro det var sjarmerende å gå rundt i de smale brosteinsmugene med blomstrende balkonger over hodene våre.

Bymuren fra middelalderen går gjennom bebyggelsen og opp til festningen. Undertegnede sliter litt med å gå om dagen, så det blir ikke bilder fra utsikten på toppen av festningen. Den får jeg ha tilgode. Langs byvandringen vår dukker det opp både hus med praktfulle venetianske vinduer i gotisk stil, nisjer med små altere i murveggen, mange hundre år gamle byporter og koselige butikker og restauranter.
Dette bilde jeg tok her, symboliserer for meg hvor vakkert det egentlig er her inne i de trange smuggatene. Jeg vant også en pris for dette på bilde på instagram hos @sojanelas. Gøy at flere liker bildene jeg legger ut;o)
Shopping; I motsetning til byen Makarska, har Hvar flere spennende butikker å by på.

Selvfølgelig noen suvernirbutikker her også, men også trend- butikker, klær, smykker og kunst.
Så var det tilbake til havnområdet igjen, og enda et måltid ventet oss. Ja som dere skjønner vi lider absolutt ikke noe nød hverken når det gjelder mat eller opplevelser på disse turene. Jeg hadde en research før avreise hvor jeg plukket ut restauranter jeg ønsket å teste. Alt fra rimelige Konoba`er til de mer eksklusive, både for min egen del men også for å dele tips med dere. 
Lunsjen på selveste 17-mai ble en minnerik opplevelse! I stekende sol, ytterst på havnen i Hvar ligger byens mest eksklusive restaurant GARIFUL. Her kunne jeg faktisk bokstavlig talt stå å velge hvilken fisk som svømte under føtter mine jeg ønsket å få servert til lunsjen. 
Men ettersom deres spesialitet er fisk, fristet det mer å få servert lokalfisk fra en av deres 7 fiskebåter. Kommer du hit vil du også få anledning til å se dagens fangst lekkert presentert på en seng av is, sammen med sessongens ferske grønnsaker. Olivenoljen deres var noe av det beste jeg har smakt, og den startet de med å selge over disk i fjor. En olivenflaske på oss hver takk og der kom den første bekymringen på reisen. Overvekt eller ikke......vel mer om den tar vi seinere!

Det smakte så godt at jeg trodde det ville toppe alle måltider for resten av reisen, men dengang ei. Mer fisk står på menyen, og tro meg vi gikk aldri lei. For meg er det xtra spennende å se hva som har skjedd med Kroatia innen matvegne på de snart 30 årene siden jeg var her for første gang. Jeg må også tilføye at vinkartet til Gariful bestod av kun de beste viner fra Kroatia.
Ettersom de viste at det var nasjonaldagen vår, lagde de en nydelig dessert som passet perfekt for oss. Vi kom faktisk i 17-mai stemning der vi satt i stekende sol og med lyden av båtene som passerte. GARIFUL oppfylte deres mål om å skape en minnerik og smakfull måltid for gjestene sine. Anbefales på det varmeste! Og jeg har full forståelse for at det er her bl.a Prins Harry, Demi Moore og Giorgio Armania foretrekker å spise.
På St.Stephans plass har roen senket seg og månen titter frem i det fjerne. Kun en liten gutt som er ute og tester den nye sparksykkelen sin foran katedralen fra 1600-tallet. Stemningsfullt og vakkert!
Restaurantene gjør seg klare for å ta imot middagsgjester, mens #thetravelingblondies hadde noe helt annet i tankene enn enda et måltid. Nå skulle det fotograferes!
Men før midnatt meldte sulten seg igjen, og den tok vi på terrassen innenfor murene hos Paradies Garden. Her skulle det vise seg at de har byen`s beste kjøkken, og hvor eieren stolt viste oss flere av hans medaljer. Også et sted vi kan anbefale å spise, til en rimeligere penge enn hos Gariful så klart. Men det er mer å gjøre enn bare å spise her i Hvar altså. Neste innlegg skal jeg ta dere med på en spennende utflukt sammen med SECRET HVAR! Forts.følger...(Turen er i samarbeid med Kroatiska Turistrådet.....#thetravelingblondies)