onsdag 26. mars 2014

Shopping i Marrakech!

o
Ja da var jeg hjemme igjen etter noen fantastiske dager i eventyrlige Marrakech. Nå sitter jeg med et smil om munnen og skal prøve å formidle mine opplevelser gjennom ord og bilder til dere.
Som jeg har nevnt tidligere reiste jeg med 15 andre reisebloggere, som alle fikk sponset turen av Sahara-Experience og VisitMorocco. Det å være på tur med så mange flotte bloggere var en opplevelse i seg selv. Det var også et artig syn å se oss sammen. Bare se for dere når vi finner et motiv å ta bilde av (og de var det ikke få av), da stopper hele gjengen opp og knipser i vei, mens guiden ble mer og mer utålmodig. Det har jeg så klart full forståelse for. Programmet disse dagene var nemlig tettpakket.

Jeg kommer til å lage flere innlegg fra reisen, men konsentrerer meg nå om bilder fra sentrum av Marrakech. I de trange gatene nord for Djemaa el-Fna finner man et svimlende utvalg av souker, det vil si arabiske markeder.
Områdene er spesialisert på forskjellige varer, og her selges alt fra tepper, lykter, krydder, skinn, tøfler/baboucher til ingredienser for trolldomskunst.

De første innbyggerne i Marrakech livnærte seg med å handle med afrikanerne og spanjolene, som kom sjøveien. Luksusvarer som gull og elfenben kom sørfra, mens skinn, metallarbeider og keramikk ble sendt nordfra.

Fremdeles er handel hovednæringen i byen, og tusenvis av håndverkere lever av virksomheten sin i labyrinten av souker som fyller store deler av området nord for medinaen.
Jeg som er litt mer en gjennomsnittet opptatt av interiør falt for mange fristelser. Her kan man virkelig gjøre gode kjøp. Men da må man være flink til å prute. Et tips; start med å tilby selgeren 70% av prisen, han vil så klart ikke godta tilbudet men som oftes kan man oppleve at man møtes på halvveien. En skinnpuff kan man få fra 300 n.kr, og de populære berberteppene fra 500 n.kr., avhengig av str. så klart.

En sliten gutt som er klar for å sette seg ned i skyggen, og det kan være godt når gradestokken viste 27 varmegrader.

En tur til disse soukene kan virkelig anbefales. Her er du med på en slags historietime, dels en utholdenhetsprøve - som går ut på å se hvor lenge du klarer å la være å åpne lommeboken for å handle.

Her i Souk des Teinturiers henger det bunter med nyfarget ullgarn fra snorer som er spent over denne gaten, og er et fargerikt skue.

Lykter i alle varianter, og som dere ser på disse bildene kjenner dere sikkert igjen noe av det som befinner seg i skandinaviske interiørbutikker også. Jeg forstod fort hvor kjente leverandører henter sin inspirasjon, eller rettere sagt kopierer. That`s the real life!

Jeg må så klart også få med meg hva som møtte oss da vi kom ut av bussen. Varmen var en ting; love it! Fargene; fantastisk vakkert! Lydene; overraskene rolig! Luktene kom som regel fra hestedrosjene blandet med krydder, mat, røyk og annet jeg ikke kan sette ord på. Det ble dessverre ikke tid til en tur i denne vognen. Det får bli neste gang;o)
Nå har vi kommet oss ut av soukene og inn på Djemaa el-Fna som er navnet på medinaens hovedtorg, og kan oversettes med "dødes samling". Det stammer fra den tiden da hodene til henrettede forbrytere ble hengt på påler her. Men dette hører fortiden til.

Nå er torget fylt opp med bl.a salgsboder og restauranter, men torget byr fremdeles på helt spesielle innslag som slangetemmere, apetrenere og fargerikt kledde vannselgere.

Det kan være verdt å avlegge markedet flere besøk til ulike tider på dagen, men om sommeren blir det mindre aktiviteter på ettermiddagen når det er på det varmeste.

Her begynner folket å samle seg til nattmarkedet. Da forvandles Djemaa el-Fina seg og blir til sirkus, teater og spisested, og med tilreisende musikere og kunstnere som underholder entusiastiske folkemengder. Dette synet må bare oppleves. Fra byvandring til mer historiske bygninger tar vi i neste innlegg. Nå gleder jeg meg til å lese de andre bloggernes opplevelser også. De finner dere her hos NORSKEREISEBLOGGER!

12 kommentarer:

coffee in a cup sa...

hei, du der!
takk for en super, duper tur og for en fin innledning til marokko-opplevelsen vår!
håper vi får sjansen til å reise sammen igjen :)
etta

H. sa...

Takk for fint reisebrev !

Ikke vært her, derfor ekstra spennende å lese, Mayliss.

Fine bilder, og bra forklart.
Gleder meg til å se/lese mer...

til da....ciao :)

H. sa...

Ps, du burde jo søke deg på denne turen som går i Italia:

http://norskereiseblogger.blogspot.no/2014/03/unik-mulighet-for-reisebloggere.html

Tvi tvi

Anonym sa...

Så flotte bilder! Ja, dette må ha vært en toppers tur.!!
Så mange herlige farger og lukter., mennesker og inntrykk du må ha med deg i minneboksen Gleder meg til fortsettelsen😊
Velkommen hjem igjen 😊

Stor klem fra Cathrine

Anonym sa...

Dette må bare være en drømme ferie:)
For en opplevelse fra alt til inntrykk til kultur:) skulle virkelig gjerne vært en tur her ja:)
Ønsker deg fortsatt herlig kveld
Klem Merete

Randomjenta sa...

Flott innlegg, det var absolutt en spennende reise! :) Fikk du handlet med deg mye hjem?

Tone Slåen sa...

Hei,

Så flott.
Har fulgt bloggen din en stund, så tusen takk for att du deler. Og også på Instagram. Og må takke deg for att du har likt noen av mine bilder. Det var gøy.
Vi har feriert i Les Arcs, til sommeren blir det for 6. gang. Har du vært der? Men nå skal huseier selge så kanskje vi må kontakte deg til neste år! :-)

Med vennlig hilsen Tone #tonslaae

Anonym sa...

MANGE gode interiørkupp i Marrakech ja! Gleder meg til å sette fram puffen :) Hyggelig å bli kjent med deg!:)

Anonym sa...

Vilka härliga färger. Muntrade upp denna grå och disiga morgon i Wales.

Ann-Mari - sa...

Kjekt innlegg! Jeg er egentlig glad det ikke var lagt inn mer shoppetid. Da jeg åpnet sekken, fant jeg både en plakat, et smykke, et armbånd, hårolje, olivenolje, arganolje og såpe, øredobb, en lykt, krydder og to flaskeskjulere i sølv. Og seks dessertskåler.
Når rakk jeg dette… :)

Neste gang blir berber-teppet med hjem. Gode priser må jeg si. Og produktene fra en dansk interiørdame blir ikke lengre kjøpt hjemme, men fra hovedkilden i Marokko, for å si det slik.

Kjekt å treffe deg - det må gjentas :)!

Maliva`s verden sa...

Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger alle sammen!

Italia ja, det hadde vært noe Helen. Men tror jeg står over det tilbudet der. Kanskje du kan arrangere noe for den flotte gjengen jeg reiste sammen med inkl. meg da;o)

Randomjenta, jo da det ble litt småting med hjem i kofferten, men sitter nå og angrer på alt jeg ikke kjøpte. Legger nok ut noen bilder av det etterhvert;o)

Veldig hyggelig å bli kjent med dere alle.

Og til deg Ann Mari, skal si du fikk handlet mye fint. Men neste gang skal vi ha med oss hvert vår berber-teppe hjem det er helt sikkert.

Katta sa...

Vilket fantastiskt inlägg jag hade missat här! Bilderna är helt underbara, vilken färgprakt! Jag vill ha typ allt :D Kram