lørdag 29. mars 2014

Marokkansk arkitektur i historiske bygninger.

Fra shopping til besøk i vakre historiske bygninger. Disse bildene er fra Bahias Palais (Palais de la Bahia). Men vi var også innom Menara Gardens, El Badi Palace og Majorelles Garden . Sistnevnte blir det også et innlegg fra.

Jeg har full forståelse for at palasset fikk navnet Bahia som betyr vakkert. Det ble bygd i 1890 årene for en storvesir (som er en fremstående minister for sultanen). Innenfor viser piler oss veien gjennom borggårder, og private rom som ble benyttet av vesiren og hans fire koner.
Det som er mest typisk ved marokkansk arkitektur er bruken av mangefargede, små fliser lagt i komplekse geometriske mønstre. Dette kaller de zellij-teknikk, der flisene fremstilles i store kvadrater og deretter kuttes i mindre former. Fontenene benyttes til rituell renselse før bønn. Men også å besørge vann for offentligheten i det tørre ørkenklimaet.


Typiske buer i slike bygninger kalles hesteskobuer. De er kjent under det franske betegnelsen outrepassè-arker og vider seg ut ovenfor buens åpning slik at formen minner om en hestesko eller nøkkelhull. Bueformen benyttes for det meste i det mauriske Spania og Nord-Afrika.

Midt inne i palasset var det en vakker grønn hage omringet med de flotte og fargerike flisene.

Her ser dere vakre utskjæringer i sedertre, som også går igjen i de fleste rom.


Takene var også overdådig dekorert, og i forskjellige farge-kombinasjoner.

Zellij-teknikken blir både brukt på gulv, vegger og som her rundt peisen.


Jeg måtte bare ta et bilde av oss "in action". Typisk syn av oss bloggere, med speilreflekskameraet rundt halsen, kompaktkamera i den ene hånden og mobilen i den andre ;o) Ellers har jeg mye annet jeg gleder meg til å dele med dere også, kanskje det blir fra matkurset i neste innlegg....vi får se. Turen var sponset av Visit Morocco og Sahara Experience, og i samarbeid med Norskereiseblogger.

5 kommentarer:

Ann-Mari - sa...

Så kjekt med en historisk vri! Og fine bilder :)

Anonym sa...

Underbara fina bilder! Ha en fin helg! Kram Nina

Katta sa...

Vilken ära att bli sponsrad på en sån resa, helt fantastiskt och det är du så värd!! Har alltid drömt om Marokko och dess fantastiskt vackra byggnader och färger, som hämtade ur sagans värld. Kram Katta

Randomjenta sa...

Nå lærte jeg noe nytt! :) Fikk særdeles lite med meg mens vi var der inne siden det hele tiden var nye motiv å fotografere, haha.. Flotte bilder også!

Anonym sa...

Så herlig dette så ut:}
Elsker historie og kultur fra andre land, så dette var kjempe kos å få ta del i:}
Og for noen utrolig vakre fliser og den blå døren var nydelig:}
Ha en herlig kveld
Klem Merete