tirsdag 15. november 2016

Kazimierz; Jødedistriktet i Krakow!

Det har gått 9 år siden jeg var i Krakow sist. Da var jeg på busstur med Hvitebusser sammen med klassen til en av mine døtre. Det var en fantastisk sterk opplevelsestur både for de unge og oss voksne, og skulle helt klart vært obligatorisk for alle 10.-klassinger å være med på. Vi var innom de fleste kjente konsentrasjonsleirer, og byer som Praha, Berlin og Krakow. Men det var Krakow som gjorde størst inntrykk på meg. I dette innlegget vil jeg ta deg med til jødedistriktet Kazimierz i Krakow.

Eli og jeg startet lørdagen tidlig, og tok en kjapp tur innom den kule bohemske Singer Cafe/Pub før vi hastet videre til markedet som ligger rett nedenfor.

Hver lørdag er det nemlig bruktmarked her på Plac Nowy, og det måtte vi så klart ikke gå glipp av.
I tillegg til slakter, delikatesser, fast-food, skinn og tekstiler, er det antikvitetene som fanger min interesse. Her finner man gamle kameraer, postkort, keramikk og gjenstander fra krigens dager. Er du ute etter det beste utvalget av klær (second hand), må du ta turen hit på søndager. Men tilbake til fast-food, midt på plassen ligger en bygning hvor de selger "zapiekanka". Ja hva er det tenker nok du også? Det er Polen`s svar på Pizza; en baguette delt på midten som er fylt med ost og andre pizzalignende ingredienser som blir varmet opp. Denne du får kjøpt her skal vist være Krakow`s beste.

Vi befinner oss nå i et utrolig kult område....hvor vi stadig blir imponert over alle de kule cafeene og restaurantene vi spaserer forbi. Kazimierz ble grunnlagt i 1335 av kong Kazimierz den store, og var en selvstendig praktfull by. Her var det mye velstand, flotte kirker og imponerende synagoger.
Men det ligger også en trist historie bak Kazimierz. I 1495 overførte Kong Olbracht alle jødene i Krakow til Kazimierz, og byen utviklet seg fort hvor jøder fra hele Europa samlet seg. I 1630 hadde Kazimierz over 4500 innbyggere. Men historien ble brått avsluttet etter 2.verdenskrig da nazistene tvang alle jødene til å leve i en ghetto nord for byen, før de ble sendt videre til konsentrasjonsleirer. Hele 90 % av byens 60 000 jøder ble utryddet under 2.verdenskrig.
På vår vandring rundt i de sjarmerende gatene, hører vi levende musikk fra cafeen Cheder som vi nærmet oss. Dette måtte vi se litt nærmere på, opp en trapp og inn ei dør....åpenbarte det seg en "trendy" bokcafe hvor hver stol var opptatt med både barn, ungdom og eldre. Den gode atmosfæren her inne er vanskelig å beskrive, den må bare oppleves!  
Ellers har Kazimierz utallige spisesteder man kan besøke. Ariel ble vi anbefalt, men den får vi ha tilgode...da vi hadde helt andre planer for spisested denne dagen. Hvor? Følg med på neste innlegg;o)
Den industrielle interiørstilen går igjen i disse gamle restaurerte bygningene. Fra livlige tider i gamle dager, tror jeg Kazimierz er vel så livlig og rikt i år 2016 med stadig aktiviteter og konserter som fylles både inne i disse lokalene og utenfor.

Vi måtte også innom et av stedene i Krakow hvor filmen Schindler`s list ble innspilt.
Dette skulle vise seg å være en liten "oase" midt inni Kazimierz hvor deler av kulissene fra innspillingen er godt bevart. På en utevegg hang det bl.a bilder fra filmen. Hvem husker ikke historien til gutten til høyre på bildet, som slapp å bli drept fordi han gjorde nazihilsen.
Bak den velkjente buegangen ligger puben Stajnia. I tillegg til at den er koselig på innsiden, ble også den brukt som scene for filmen.
I dag vanker det hverken filmstjerner eller nazister her, men skulle det friste med en drink er dette absolutt stedet å besøke. Det er også mulighet for å besøke Schindler`s fabrikk....men det stod vi over.

"Der står bilen og ventet på oss", hvor vårt neste stopp endte får du lese mer om i neste innlegg;o) Turen er i samarbeid med Polska Statens Turistbyrå / #thetravelingblondies. 

2 kommentarer:

Mette i urbantoglandlig, reise- og interiørblogg sa...

Så flotte bilder og en fin, men enn innimellom, trist fortelling. Deler den med mine lesere idag jeg :)

H. sa...

artig å lese dette her, da jeg aldri har vært i Krakow.
Men, skjønner at her må enn legge inn en tur, en gang i livet...
Dog, den listen begynner å bli lang !