søndag 14. juni 2015

Piknik på olivenlunden til Balija i Fazana/ShareIstria.

Da er vi tilbake langs kysten igjen, nærmere bestemt i idylliske feriebyen Fazana. Etter å ha blitt guidet rundt i den lille koselig byen, viste guiden oss videre til en liten sidegate av byen.

(Photo;Bohemianbirds.com)Her ventet det en overraskelse; piknik på den kjente olivengården Bali/Balija. Den unge eieren Nicoletta Balija ønsket oss velkommen, og henviste oss til våre sitteplasser under noen oliventrær.
Her satte vi oss ned på myke puter omgitt av tapasretter, gode olivenoljer og vin. Stemningen var på topp, og er nok en av mine høydepunkter i løpet av uken.

Nicoletta forteller entusiastisk om historien bak familiegården Bali/Balija. Det hele startet med at hennes bestefar som var bonde ble enig med hennes far om at de ville prøve å plante 100 oliventrær. Ikke viste de da at dette skulle gi så gode resultater. Men etter mange år med hardt arbeid, og fokus på kvalitet fremfor kvantitet, har deres olivenolje fått flere utmerkelser. (Bl.a i 2010 ble oljen deres inkludert i de 20 beste oljene i verden iflg. "Flos Olei International Competition"). Dette er nok også takket være Nicoletta`s gode forretningssans. Hun tok over firmaet for mange år siden, da både hennes far og bestfar døde. I dag er Nicoletta 34 år gammel, og den yngste kvinnelige olivenprodusenten i Kroatia.
Bare måten vi fikk smake oljen hennes på, sier litt om edle dråper av naturens olje servert i hvert vårt lille glass. Marijke fra Bohemian Birds og kjæresten Bram fra Holland ser noe skeptisk ut i starten, da dette var en ukjent måte å smake olivenolje på. Men med sin gylne farge og milde smak med aroma av bl.a artisjokk, basilikum, persille og salat, var vi alle enig om at Balija-oljen er noe av det bedre vi har smakt.

Men det var også mye annet godt som vi måtte smake på, og det skylte vi ned med en god lokal vin.
(Photo; Bohemianbirds.com)#ShareIstria2blondies i kjent stil, ikke sant Eli?  Kjenner jeg er fortsatt mett etter alle matopplevelsene i løpet av denne uken, og nå er kofferten pakket og klar for "Det gode liv i Frankrike" igjen;o) Da blir det mer sol, varme og mye god mat. Hjelpes, hvor skal dette ende?

Etter kun 5 minutter gange, var vi nede på havnen igjen. En kort gåtur derfra kommer vi til mitt første møte/opplevelse med "Glamping", som også var en "høydare" for min del. Forts. følger....Skulle dere ønske en omvisning på gården til Nicoletta, eller bestille noen av hennes produkter, legger jeg ved link til nettsiden HER! (Turen er gjennomført i samarbeid med ShareIstria)

2 kommentarer:

H. sa...

Herlig oliven-smak-opplevelse !

Nyyyt :)

Renates Reiser sa...

Dette så jo fryktelig trivelig ut dette! Jeg prøvde meg på olivenoljesmaking i Slovenia, og det var en gøyal og lærerik opplevelse :) Det ser også ut som dere fikk mye annet godt å smake på!