mandag 18. juni 2012

Bouillabaisse.....en uforglemmelig smaksopplevelse.

I går var hele familien ute og feiret yngste datteren som fylte 16 år. Denne gangen fikk vi lyst til å prøve den populære fiskesuppen Bouillabaisse med 7 forskjellige fiskeslag fra middelhavet. Dette er opprinnelig en primitiv rett som fiskerne fra Marseille laget av de verdiløse småfiskene ingen ville kjøpe. Retten skal kokes hurtig opp (bouillir), deretter skrus varmen ned (baisser), og derfor fått dette navnet. Her fikk servitøren vår stor oppmerksomhet, da hun stod ved bordet vårt og renset fisken og gjorde i stand. Mannen min og jeg har som mål å prøve og lage den en dag vi også.....men akkurat i skrivende stund kjenner jeg at jeg har spist nok fisk for en stund. Men godt var det;o)

Kanskje dette kunne friste dere å lage også, derfor legger jeg like godt ut oppskriften jeg har fått: Altså 7-8 forskjellige fiskslag; skorpionfisk, fjesing, havbrasme, multe, knurr, havål og st.petersfisk...evnt.blåskjell, krabbe og reker som vi fikk servert her. 1 dl. olivenolje, 1kg renset fisk (se forslag til fisk over her), 6 modne flådde tomater (evnt.fra boks), 2 purre i strimler, 2 løk i skiver, 1 gulrot i fine skiver, 2 fedd finhakkede hvitløk, 1 stilk tørket fennikel, litt appelsinskall, frisk timian, 2 laurbærblader, litt safran etter smak, 2 ss tomatpurè, 1/2 dl.pastis, 2 dl.hvitvin, salt&pepper, 200 gr. revet gruyère (sveitserost) og hvitløkskrutonger.

Hell olje i en stor kjele og ha i hvitløk. La den surre, men den må ikke svis. Tilsett purrer, løk og gulrot og la alt bli godt varmt, deretter tilsettes tomatpurè, pastis og hvitvin. Ha i 2 1/2 liter kaldt vann og kok det opp. Når det koker, tilsettes fisken i hele stykker sammen med alle krydderne unntatt safran. Skum suppen jevnlig. La den koke ved ganske svak varme i ca.1 time. Pass på at fisken ikke blir kokt for mye. Ta opp de største fiskene, rens dem for skinn og bein og hold dem varme, slik at de kan serveres som hele stykker i eller ved siden av suppen. Purer suppen i en matprosessor og sikt den gjennom en mellomgrov sikt. Den må ikke være for tynn...smak deretter suppen med safran, salt&pepper. Skjær tomatene i fine små terninger, og ha dem oppi den rykende varme suppen. Serveres med revet ost, og for ikke å glemme hvitløkskrutonger med "rouille" på, som dyppes ned i suppen. BON APPETIT!

2 kommentarer:

Nina sa...

Åh...det så fantastisk ut!

Sologbolig sa...

MMMMmmm deilig. Da vi var i Marseille i vinterferien spiste vi Bouillabaisse og likte det kjempegodt. Kos deg.