lørdag 28. mai 2016

Neste stopp; Charterfavoritten Makarska!

Det skulle vise seg at det ble en vakker biltur på ca. 1t 15 min fra Split til vårt neste stoppested. Selvom Makarska Rivieraen har smale og svingete veier med de mektige Biokovo-fjellene på ene side og det turkisblå havet på andre siden, skremte ikke det oss. Vel, det skremte ihvertfall ikke sjåføren Eli fra Vestlandet, som er vant til mye "værre" veier enn dette. Så da var jeg heldig å kunne bare sitte ved siden av å nyte den fantastiske utsikten. 
På Rivieraen ligger det flere sjarmerende steder å besøke. Brela har rykte på seg å ha de beste strendene, og Baska Voda er en livlig turistby kjent for sin fine strandpromenade. Vi derimot valgte oss Makarska som har blitt "Charterfavoritten" på rivieraen.

Makarska har en rik historie som strekker seg helt bakover til romerriket, og vært et naturlig sentrum gjennom Dalmatiakystens turbulente historie. Her på Kacivev-torget kan man slukke tørsten fra den populære fontenen. Jeg må tilføye at her i Kroatia kan du faktiske drikke godt vann rett fra springen, også fra slike fontener.
I området finnes det flere vakre kirker som speiler byens historie. Byens største severdighet er nok Fransiskanerklosteret som ble oppført i 1614. Der befinner det seg også en samling skjell og muslinger fra alle verdenshavene i klosterets kjeller. Det skal sies å være verdens største. Synd det var stengt når vi var der. Ellers holdes det også et lite marked på torget, hvor det selges frukt, grønnsaker og lokalprodusert olivenolje og skinke til en billig penge. Det var ikke mange spennende butikker å se på vår byvandring, annet enn noen suvenirbutikker da.
Men skulle sulten melde seg, finnes det utallige restauranter å velge mellom. Vår hyggelig guide Jure tok oss med til et av hans favoritt spisesteder i "by'n"; Koneba Kalalarga. Vi startet lunsjen vår kl 13, og fikk servert de lekreste og smakfulle rettene på løpende bånd. 

Fisk og atter fisk, er et "must" å bestille her i Kroatia spør dere meg. Vi snakker fersk fisk tilberedt på forskjellige tradisjonelle måter. Her ser dere bl.a min favorittfisk (fra da jeg bodde i Frankrike) Dorade som er den største på brettet, ellers er det marinert tunfisk og annen type fisk. Som tilbehør; lokale grønnsaker og rosmarinstekte poteter. Jeg drømmer fortsatt om de potetene, de beste jeg har smakt. Alt det andre smakte også helt fantastisk godt.
Desserten ble en nydelig "Creme-caramel", alt hjemmelagd som seg hør og bør. Legg også merke til "vinglasset"(Hadrian) til desserten, uvant for meg som alltid må ha en svart kaffe til noe søtt. Men etter både fjorårets tur og denne, har vi lært og erfart at dessertvinen deres er også et "must". Beste suverni å kjøpe med seg hjem....inkl.noe annet som jeg skal komme tilbake til. Vel her ble vi sittende noen timer, inntil de som holdt til vegg i vegg inviterte oss inn på deres nyåpnede bar.
"Spina Bar"; liten intim bar, innredet med desingmøbler til de rustikke kalksteinveggene. Gjennomført og lekkert til minste detalj, som f.eks ferske urter/rosmarin hengende i potter på veggene.
Her er eieren i full gang med å mixe 3 forskjellige drinker. Basil Smash, Aviation og El Don til en pris fra 60 n.kr. pr. glass.
I tillegg til et godt utvalg av Kroatia`s beste viner, serverer de også hjemmelagde tapasretter og desserter. Selvom vi allerede hadde tilbakelagt oss noen timer med lunsj, kunne vi ikke takke nei til en smakbit her også. Er det mulig tenker kanskje du, ja det er mulig;o) Lunsjen som startet i utgangspunktet kl 13, avsluttet med kaffe og "Fritule"(lokal smultkake/bolle) kl 20....smil!
Makarska ligger ved foten av de mektige Biokovo-fjellene, og har vokst opp rundt to brede bukter. På den ene siden strekker den kilometerlange og populære stranden Donja Luka-stranden seg. Mens i den andre bukten ligger ferger, fiskebåter, luksusyachter på rekke og rad langs havnen hvor også restaurantene og Hotel Osejava ligger.
Skal dere overnatte i Makarska MÅ jeg komme med et tips! Ja jeg vet at jeg er en smule over gjennomsnittet lidenskapelig opptatt av interiør. Når man åpner døren inn til junior-suiten her på det luksuriøse hotellet Hotel Osejava, tok det nesten pusten fra meg.
Øverste bilde er fra utsikten fra rommet med fantastisk utsikt utover Makarska og fjellene i bagrunnen, og resten av rommet ser dere over her. SMELT! Hotellet ble bygd i 2010 og har kun 49 rom fordelt på 4 etg. Det er også det som gjør det mer intimt og koselig i motsetning til de mega store hotellene som ligger i den andre bukten som f.eks Hotel Meteor. Men altså her har de noe for enhver smak og prisnivå. 

Ellers har Makarska flere aktiviteter å by på, som f.eks fottur langs kysten, utflukter til Biokovo-fjellene hvor solnedgangen skal være helt fantastisk. Blir man lei av å ligge på stranden/solsengen kan man f.eks benytte seg av alt fra vannsport til dykkerkurs og fiskeutflukter. Eller som vi gjorde dagen etter; ta båten/fergen over til en av øyene. Neste stopp; HVAR!!! (Turen er i samarbeid med Kroatiska Turistrådet) Forts.følger......#thetravelingblondies...

4 kommentarer:

H. sa...

Så fin tur,
så masse deilig mat,
og ikke minst,
vakker utsikt !

Moro å se ;)

Katta sa...

Ser verkligen jättetrevligt ut!

Nina sa...

Flott reisebrev:-)
Kroatia ser utrolig spennende ut.

Turid Nygaard sa...

Takk for flott lesing ! Ser spennende og flott ut :-)