søndag 21. februar 2016

Maliva`s Provencalske skinkesteik.

HÆLLÆ! Ja denne gangen starter jeg blogginnlegget på ekte Fredrikstad dialekt jeg;o) Flere av dere har etterlyst nye matoppskrifter fra meg, så da deler jeg like godt dagens middag med dere. Den tradisjonelle skinkesteiken med brunsaus bytter jeg ut med min egenkomponerte variant, og som passer perfekt til årstiden vi går i møte. Vi snakker vår i luften dere!
Ettersom jeg måtte avlyse turen min til Frankrike nå i februar, må jeg skape litt franske stemninger her på kjøkkenet mitt. Det letteste for meg da, er å lage en rett som dufter/smaker av Provence. Jeg elsker å lage enkle men smakfulle retter hvor alt blandes i en gryte og lager seg selv. Vi snakker langtidsstekt skinkesteik i ca 3-4 timer. Ettersom det tar under en halvtime for meg å kjøre til Sverige, er det der jeg ofte kjøper denne type skinkesteik fra Danmark. De ligger i frysedisken og er på ca 650 gr. Det som er fint med akkurat denne, er at svoren er skåret opp i fine strimler. 
 Så tilbake til oppskriften; (4-5 pers.) 2 pk. skinkesteik som nevnt ovenfor eller ca. 1.2 kg kilo skinkesteik. Jeg starter det hele ved å legge svorsiden ned i en stekepanne og lar den surre litt, slik at svoren hever seg. Da tilsetter jeg litt extra vann og lar det småkoke noen få minutter videre. Dette gjør jeg fordi jeg koker da bort litt av fettet i svoren slik at fettet ikke ødelegger for sprø svor. Så er det fram med en god gryte/ildfastform. Smør gryten og tilsett følgende hele; 8 charlottløk, 400-500gr. småpoteter, 6-10 sjampinjong, 8-10 cherrytomater, 2 kvister frisk rosmarin, 1 hel sitron som deles i båter, 7 fedd hvitløk eller 4 hele kinesisk hvitløk som jeg skreller og legger hele oppi, olivenolje, salt og pepper. Legg deretter steiken som er saltet og pepret over grønnsakene. Prøv å presse den litt ned i grønnsaksblandingen, da gryten skal stekes midt i ovnen. Stekes på 150 gr. i 3 timer med min str.på pakkene, opptil 4 timer med noe større steik.
Med andre ord, lettere kan vel ikke søndagsmiddagen bli? Mens den står og putrer i ovnen, kan man gjøre som meg ta seg en lang gåtur. Eller skitur til de av dere som er på fjellet. Dette er også en perfekt rett å servere i påsken som nærmer seg.
Den fantastiske gode duften som slår imot deg da du åpner døra igjen......kan ikke beskrives. Her i familien elsker de sprø svor, derfor skrur jeg opp varmen på overvarmen de siste sekundene. Viktig å følge med så det ikke blir brent.
En kort beskrivelse fra de som sitter rundt dette bord; helt fortreffelig, noe så mørt og smakfullt kjøtt. Kan ikke huske at vi fikk servert så god mat i Frankrike. Det hadde vært gøy hvis dere la igjen en kommentar hvis dere tester den ut også. Bon Appetit!
Her hos oss er det ikke vinterferie, og heller ikke mer snø igjen etter dagens solskinn. Hvor min gåtur gikk? Jo den går stadig over gangbroen i Fredrikstad til Kråkerøy. Der passerer jeg disse flotte sauene som holder til like ved mitt barndomshjem. Men jeg går videre retning "havet", nærmere bestemt til rekkehuset vårt som snart er ferdigbygd.

Gjett om jeg/vi gleder oss til å våkne opp til denne utsikten a dere. Vel, et steinkast fra huset vårt, men uansett blir det ned hit med kaffekoppen før jobb kjenner jeg oss rett. FORTS.FØLGER!


1 kommentar:

Bente sa...

Liker slik langstekt mat i gryte jeg også. Dette skal jeg prøve May-Lis.
Håper at våren kommer fort og at leiligheten deres snart står ferdig.