lørdag 31. januar 2015

Aix-en-Provence og Nice.


Hei! Først vil jeg takke for alle hyggelige mail dere sender meg, utifra de skjønner jeg at mine reisetips blir satt pris på. Skal jeg velge meg ut to favorittstorbyer å besøke når man ferierer langs den franske rivieraen, må det først og fremst bli Aix-en-Provence. (1t 20 min m/bil fra Ste.Maxime/1t 35 min m/bil fra Cannes). Fra gammelt av var denne byen hovedstaden i Provence. I dag har det blitt en studentby med ca 145 000 innbyggere hvor ca 40 % av de er studenter.

Aix-en-Provence er spesielt kjent for sin vakre arkitektur, fontener, og sitt "douceur de vivrè" det gode liv og lyset. Det har byen også tiltrukket seg mange kunstnere, som bl.a Paul Cèzanne som har et atelie som er verdt et besøk. Den gotiske portalen til Cathèdrale St.Saveur fra 1200-tallet, har et dåpskapell fra Merovingertid og romanske bueganger innvending, og ligger midt i gamlebyen.

I gamlebyen er stedet jeg liker meg best. Her er det markeder på flere steder av byen hver ukedag. Men på tirs-, torsd- og lørdager er det travlere enn noen gang. Da er det også bruktmarked på Place Verdun, og første søndagen i måneden er det bokmarked på Place Marie. Det et bare noe helt spesielt å gå her på matmarkedet sammen med lokalbefolkningen. Her bugner det over av de beste råvarer fra det provencalske og de lokale. Kjøtt, fisk, oliven, ost, krydder, honning (anbefaler å kjøpe deres lavendelhonning), kaker, frukt og grønnsaker. Her kan man også kjøpe med seg nygrillet kylling, bouillabaisse/fiskesuppe, eller som jeg ofte gjør en stor boks med paella.

Men byen har også mange koselige spesialbutikker. Neste gang jeg besøker byen håper jeg å få tatt noen bilder fra de kule klesbutikkene også. Vi befinner oss nemlig i en skikkelig shoppingby, med flere design/kjente butikker i den nye delen av byen.

Et typisk bybildet her i gamlebyen, er de flotteste malerier på vegger og porter.

De av dere som er opptatt av interiør kjenner nok til det franske merket; Cote Bastide. Deres butikk/showrom ligger nettopp her i Aix-en-Provence, adr; 3B Rue Fernand Dol. En vakker butikk som kan ta pusten av en, se bare hvordan inngangspartiet var dekorert. LOVE IT!

Etter en vandring rundt i gatene tenker jeg sulten melder seg raskt, og her finnes spennende restauranter på rekke og rad. Jeg har prøvd ut flere av de, men klarer ikke å plukke ut noen favoritter da alt smaker himmelsk provencalsk. YUM!
Den andre byen er så klart Nice, som blir omtalt som hovedstaden på rivieraen. Denne byen blir jeg bare mer og mer glad i, og jeg har full forståelse for at Nice er rangert på toppen blant normenns storbyfavoritter. Det gode klimaet er nok en av grunnene, men også med sitt vakre blågrønne hav, shopping, mat og drikke i vakre Art-deco fasader.

I tillegg ligger byen i nærheten av flere populære turistdestinasjoner som f.eks Monaco, Cannes og St.Tropez. I tillegg til mange perler av landsbyer som er verdt et besøk som f.eks. Èze og St.Paul de Vence. Blomstermarkedet er et "must" å få med seg og ligger i gaten Cours Saleya mellom Place Massena og gamlebyen. I tillegg til de vakreste blomster og dufter, finner du også boder som selger krydder, ulike håndarbeider, frukt og grønnsaker samt flere gatekunstnere. Dette markedet  åpner hver dag kl 06 bortsett fra mandager, da holdes et spennende bruktmarked/brocante til her. Gamlebyen er så klart perlen å besøke i denne byen også. 

Promenade des Anglais er nok kjent for de fleste, den strekker seg langs sjøsiden av Nice fra parken Albert I i øst til flyplassen i vest. Jeg må også få med at et av mine favoritt kjøpesenter CAP3000 på rivieraen ligger like ved flyplassen. Link til deres nettsiden finner du HER!

I gamlebyen ligger det flere små koselige familiedrevne restauranter, men vi foretrekker vår favoritt restaurant La Maison de Marie v/Place Massèna. Dette er "stamstedet" til flere av våre franske venner som bor i Nice. Bedre risotto m/scampi enn denne varianten, har jeg fortsatt tilgode å oppleve.....Link til restauranten finner du HER! Nice har nok mye mer å by på, så sitter du med flere tips er jeg takknemlig hvis du legger igjen en kommentar om dette under her. DA VIL JEG ØNSKE DERE ALLE EN FORTSATT FIN HELG, OG LYKKE TIL MED FERIEPLANENE FOR 2015!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Angående restauranter i Nice, så har jeg en absolutt favoritt. Den heter L'Authentic http://www.lauthentic.com/restaurant-rue-biscarra-nice/ Gå Jean Medecin oppover og ta til høyre etter Nice Etoile. Da ligger den sist i en liten rekke med restauranter. Den er litt rimeligere enn La Maison de Marie, og maten er virkelig god. Hjemmelaget og ganske stort utvalg. Store desserter! Jeg har vært der veldig mange ganger. Vi har ofte endt opp med å gå dit kveld etter kveld. Jeg har hatt med meg mange fornøyde gjester dit. Anbefaler inneserveringen. Hilsen Elsa

Maliva`s verden sa...

Hei Elsa. Så hyggelig å høre fra deg, og kommer med et så bra tips. Fransk/italiensk kjøkken høres fantastisk ut. Da vet vi hvor skal spise neste gang.....tror også mine lesere er takknemlig for tipset ditt. Fortsatt god helg. Klem fra meg

H. sa...

Ser da nydelig ut dette her :)

Gleder meg til sommeren, jeg....