torsdag 3. april 2014

Jardin Majorelle/Yves Saint-Laurent!

Det er utrolig å tenke på alt vi har rukket å se de dagene vi var her i Marrakech. Honnør til arrangørene der! Av alle parker i Marrakech er Jardin Majorelle den mest berømte. Den er en arv etter en utvandret fransk maler Jacques Majorelle, og mange regner parken som hans største kunstverk.

Det var i 1924 han kjøpte seg land her og begynte å lage et botanisk tilfluktsted rundt atelieret sitt. Majorelle åpnet parken for publikum i 1947, og den fortsatte å være en populær attraksjon til han døde 15 år seinere. Eiendommen forfalt helt til ut  i 1980-årene, da ble den reddet av den franske motedesigneren Yves Saint-Laurent og hans kunstnervenn Pierre Berge.

Majorelleblå er den intense nyansen av koboltblått som kunstneren benyttet, inspirert av berberhusene i Sør-Marokko.

Denne vakre planten som heter Bougainvillea hadde vi også i hagen vår i Sør-Frankrike, og er forøvrig en av mine favoritt blomster.

Farger og kontraster er tydelig fremtredene her.

En vakker bambusskog bak meg og en ørkenaktig kaktushage med plantesorter fra hele verden foran meg. Et fantastisk skue!

Yves Saint Laurent kom til Marrakech første gang i 1962. Innen slutten av 1960-årene hadde han kjøpt sin første eiendom her, et palassaktig hus i medinaen kjent som "slangenes hus". Seinere flyttet han inn i en villa ved siden av Majorelle-hagen som han kjøpte for å hindre at den ble til fordel for et leilighetskompleks. Han tilbrakte mye av året her inntil han døde i 2008.

Hagen har fontener og to store bassenger, der den minste fylles opp av en kanal. Legg merke til at her går blåfargen igjen overalt, inkl. de gule keramikkpottene.


Det var bare nydelig å gå rundt her, og se planter og kaktuser jeg aldri har sett før. Helt stille var det også bortsett fra fuglesang i de vakreste toner. Frister det med tur til Marrakech er denne parken et "must" å besøke. Åpningstider og mer info finner dere HER! Turen var arrangert og sponset av Visit Morocco og Sahara Experience i samarb. med Norskereiseblogger. Men turen er ikke slutt enda......så håper dere henger med videre;o)

6 kommentarer:

Stig Jensen sa...

Nice :)nå lærte jeg en del om den hagen som jeg ikke fikk med meg når vi var der!

Maliva`s verden sa...

Så bra Stig, takk for en toppers tur. Har lagt deg til på blogglisten min, så nå gleder jeg meg til å lese om alle stedene du har vært i verden ;o)
Og selvfølgelig følge deg videre hvor du enn i verden befinner deg...hihi.

Anonym sa...

Her så det bare aldeles nydelig ut:) frodig og flotte farger:)
Klem Merete

H. sa...

Dette var ett nydelig innlegg, Mayliss !

Enhver som liker hager, må det være en fryd å vandre rundt inni.

Da jeg var på Capri, gikk vi rundt i hagen på Villa Munthe (en svensk lege...eller noe i den dur) uten sammeligning forøvrig, men dette innlegg fikk meg til å mimre over hager som har gjort inntrykk.

Artig å sen den sterke blåfargen, den passer så godt på de trakter i verden, men ikke i en norsk hage.... liker å se forskjellene :)

God helg !

Anonym sa...

Vackert! Älskar blått!

Katta sa...

Så makalöst vackert!! Tack för att du berättar så fint och utförligt med. Nån gång ska jag bara dit ;) Kram K