søndag 3. juli 2016

Reisebrev fra Dubrovnik!

"Den som søker Paradiset på jorden, bør dra til Dubrovnik" skrev Georg Bernhard Shaw. Vel, jeg vet ikke om jeg kan akkurat si meg enig det. Men det er ingen tvil om at gamlebyen Stari Grad i Dubrovnik er en sjarmerende by full av gammel historie, og spesiell atmosfære.

Vi møtte vår guide ved Pileporten, som fører oss inn i en "eventyrlig verden" for de av dere som har sett "Game of Thrones". Her kan du kjenne igjen bygninger og gater som brukes under innspillingen.

Innenfor den 2 kilometer lange bymuren som ble bygd som et forsvarsverk i perioden 1200 - 1500 tallet, bor det i dag ca.5000. Totalt sett har Dubrovnik ca.55 000 innbyggere. Jeg vil anbefale de av dere som ikke har høydeskrekk eller klaustrofobi og er friske til beins en gåtur oppe på muren, som på det høyeste er 25 meter høy. Eller ta taubanen for de som er enda tøffere....

Dubrovnik er oppført på UNESCO`s verdensarvliste, grunnet sine kulturelle og historiske monumenter. Det er utrolig å tenke på når man går rundt i gatene at det ikke er mange år siden byen ble bombet under Balkan-konflikten. Tenk at det falt over 2000 bomber, granater og fjernstyrte raketter over byen. De mest verdifulle og betydningsfulle symboler på dalmatisk kultur ble ødelagt. Takket være en spesialkommisjon opprettet av UNESCO og EU fikk de fart på å reparere alle skadene som ble påført byen. Hvorfor denne skulpturen har fått en slitt nese i gull, er nok fordi den bringer lykke når man berører den sies det;o)
Innimellom de trange gatene, dukker det stadig opp cafeer og restauranter.....
...og for ikke å glemme det jeg lar meg mest fascinere av; gamle dører og vinduer/skodder.
Midt inne i gamlebyen åpner det seg en plass hvor det holdes marked flere dager i uken. Her selger de bl.a....
......typiske håndarbeid fra Kroatia, som duker og servietter.
...den velkjente "rosa" hvitløken, ferskere kan det vel ikke bli.
Grønnsaker, oljer, vin og kunst.
Ellers er småbutikkene fulle av suvenirer og masker i alle varianter....slips er også "tingen" å kjøpe her i Dubrovnik.
For de av dere som planlegger shopping i gamlebyen, må jeg nok skuffe dere. Her var det lite spennende å kjøpe spør du meg. Men derimot slike småbutikker vi kom over her, som selger gode olivenoljer i lekre flasker og div.produkter lagd av oliventre.....det liker vi;o)
Skulle det derimot friste med en utflukt til en av de vakre øyene utenfor Dubrovnik, er det bare å fylle opp piknikkurven å sette seg på en båt. Det arrangeres også utflukter til vingårder i nærheten. Jeg anbefaler å ta kontakt med turistkontoret som ligger rett utenfor Pileporten, hvis man vil være med på noe av dette.
For vår del holdt vi oss trygt på land (denne gang i motsetning til fjorårets båttur her i Kroatia, henv.til tidligere innlegg) grunnet høye bølger, og spiste heller en bedre middag på den populære restauranten Marco Polo. Yummmi!
Det dukker også opp små vinkjellere i de trange smuggatene i gamlebyen.
På mine reiser kjøper jeg sjeldent suvenirer som ting og tang, men derimot god olivenolje og god vin er gøy å kjøpe med seg hjem. Derfor tok vi en stopp her hos Wine Bar Matusko, som er kjent for deres vinkjeller. I tillegg hadde de 50% rabatt, da snakker vi kvalitets vin til ca. 75 norske kroner.
Det er sikkert mange ting vi gikk glipp av å se her i Dubrovnik, men vi valgte istede å besøke en annen vakker plass like i nærheten. Siste reisebrev kommer derfra, men først et innlegg fra hotellet vi bodde på......og det lå like til høyre for bilde utenfor bymuren. Forts.følger.......(Turen er i samarbeid med Kroatiska Turistrådet @croatiafulloflife #thetravelingblondies)

1 kommentar:

Katta sa...

Ser fint och härligt ut. Har bara varit på flygplatsen där vi sedan åkte vidare med buss ner till Monte Negro men det var i början av nittiotalet så det var ett tag sen men det liknar ju väldigt mycket, lika vackert. Gillar verkligen de där flaskorna och mortlarna. Kram Katta