tirsdag 17. januar 2017

"What to do in Tartu"!

Etter 2 timer og 20 min. gjennom "ødemarken" i Estland med retning sør, ankom vi endelig Tartu. Bussturen gikk faktisk helt greit, da vi reiste på business-class med Lux-Express (8 euro dit/15 euro tilbake til Tallinn). Jeg starter det hele med et "innrammet" bilde av meg med reisefølget Eli og Jeanette foran torget i gamlebyen. Godt kledd var vi også som du ser, og det var enda godt for her var det kaldt.
Tartu er den nest største byen i Estland med sine ca.105 000 innbyggere hvorav 20 000 er studenter, og ligger ved elven Emajogi. I tillegg er Tartu en gammel kulturby, og derfor rik på museer. Det er faktisk her Estland`s Nasjonalmuseum ligger, samt universitetsmuseum for klassisk kunst og bymuseum. 
Det var gamlebyen jeg likte best ved byen, og det var der man kunne kjenne på atmosfæren av en studentby med flere koselige cafeer, restauranter og puber.
Vi testet ut flere spisesteder her også, men jeg falt for UMB ROHT, som skulle vise seg å være en utrolig kul restaurant og vinbar som ligger i en bakgård.
Når man setter seg ned og leser gjennom menyen, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man skal velge. Ofte bestiller jeg fisk, men på denne turen gikk det mye i lam som ble anbefalt. Og jeg angret ikke på valget av lam med rødbetkrem, selleri og urter som bare smeltet i munnen. 
"What to do in Tartu"....klinger veldig bra synes jeg, og derfor ble det min "slager" under hele oppholdet. Vi har det nemlig veldig gøy sammen på disse bloggturene og lattermusklene får virkelig kjørt seg. Men tilbake til overskriften, det er faktisk to kreative sentere her i Tartu som er verdt et besøk. Den første er Antonius Courtyard som består av 3 hus og en stor gårdsplass hvor det stadig er aktiviteter, som f.eks konserter, messer, forestillinger osv. 
I disse 3 husene på tunet, møter historien nåtiden i form av 20 kreative verksteder og cafe/bar. Et eldorado av kreative mennesker samlet på et sted, bak hver sin dør. Så her er det bare å banke på...så åpner det seg et "kinderegg" av forskjellige ting som skapes og selges. Det være seg klær, kostymer, skinn, smykker, keramikk, glass osv.
Det andre kreative senteret Apparatus Factory er så stort at man må sette av noen timer, for her var det mye spennende å se. 
Senteret er på ca. 14 000 kvm., og var tidligere en stor fabrikk med 1500 ansatte. Men nye eiere tok over og startet istede en kreativ fabrikk i 2014, og som stadig er i utvikling. Her møter du bl.a kreative gründere, kunstatelier, design/brukt/interiør-butikker, vinutsalg, økologiske matvarer, smykker, cafeer osv.
Vi fikk også brukt kreativitet vår ved å lage hver vår notisbok hos Printing and Paper Museum.
Ettersom jeg la igjen min notisbok på hotellrommet, blir det ikke bildet av mitt "verk". Det var gøy, så gjør det gjerne igjen.
Vegg i vegg til trykkeriet kan du få deg en matbit i de tøffeste lokaler. Me like! Fra det kreative livet til noe mer avslapning og velvære......mer om det kan du lese om i neste innlegg, samt et par tips til overnatting i Tartu. Turen er i samarbeid med VisitEstonia, og de har forstått hva jeg/vi liker å få med oss når vi er på tur. Det er sikkert og "twist";o) Forts.følger....

søndag 8. januar 2017

En kreativ og gastronomisk reise i Tallinn`s gater!

Tallinn overrasket meg virkelig! Her var det ikke bare snakk om at julemarkedet fanget min oppmerksomhet nei;o) I dette innlegget vil jeg gi deg tips til de mer unike plassene som er verdt et besøk. Glem de store shoppingsenterne som det finnes flere av i sentrum, og ta deg heller en "frisk" gåtur på 15-20 min fra gamlebyen retning mot nord.
Da kommer du til Telliskivi Creative City, der vår første stopp var hos F-Hoone. Her oppdager du fort en inspirerende meny og unik matopplevelse til god pris, og i en kjempe kul industribygning som er over 100 år gammel. Med den avslappende og hyggelige atmosfæren, falt jeg pladask. Det er akkurat slike unike plasser jeg elsker å besøke på mine reiser.
Området i sin helhet er på over 25 000kvm og består av 10 bygninger som rommer over 200 bedrifter og frivillige organisasjoner. Ord som begrensninger finnes ikke, her snakker vi å være kreativ å se muligheter.
Derfor finner du egentlig alt mulig her som f.eks; interiør, design, verksted, atelier, gallerier, cafeer, restauranter, barer, kontorer, brødfabrikk, konsertsal, teater osv. Om det ble litt shopping på meg også? Jepp!
En kreativ oversikt over området på murveggen utenfor, og en talende grafitti. Med andre ord her mangler det ikke på kreativiteten!
Jeg vil også dele noen restaurant-tips med deg her i Tallinn. Det er ikke alltid lekkert interiør og design stemmer med maten som blir servert, men på disse utvalgte spisestedene må jeg si alt stemte. På den nye restauranten Kaks Kokka, er det to sjefskokker som briljerer med sin kokkekunst til gjestenes store begeistring. De legger også vekt på at menyen stadig er i endring.
Vår lunsj bestod av følgene; Tapas-tallerken til forrett - Hovedretten "Lam i portvinsaus" og til dessert;  deres variant av Crème-Brûlèe med gin&tonic-gele og marinerte bær. Smelt!
Tilbake til hjertet av gamlebyen ligger et annet spennende konsept. En mer sjarmerende og koselig cafe/bakeri skal man lete lenge etter. Her står jeg foran disken hos Rukis for kun å ta bilder. Jeg kom nemlig rett fra frokostbuffeen på hotellet og var stapp mett.
Men det var ingen tvil om at utvalget var stort av søte kaker, og deres populære hjembakte brød, i tillegg til drikke. Men vi stoppet ikke her, for videre innover i lokaet dukket det opp noe annet spennede...
Et "dansende" juletreet ønsket oss velkommen inn i restauranten FARM!
Blandt utstoppede dyr og fugler (sjekk linken over her, så ser du bildet av de)fuglebur, lyskroner og rustikke møbler kan man nyte f.eks et glass av dere hjemmelagde øl, mens du sitter og ser maten din blir tilberedt. Eller om du velger å ta med deg drinken bort i "peisstuen", og slappe av der. Ja her finner du virkelig bondelivet i den ellers travle byen.
En kulinarisk aften hos Noa er også å anbefale. Med sin fantastiske beliggenhet og utsikt utover sjøen, er en kort taxi-tur fra gamlebyen verdt turen. Det skulle vise seg at Noa også har lagt stor vekt på arkitektur og interiørdesign. Men jeg fikk samtidig en følelse av å være gjest i et"privathjem", hvor vi satt i egne "båser" og ble vartet opp av hyggelig servitører. Bare synd jeg ikke fikk tatt bilder på utsiden, men det får jeg ha tilgode. Måltidet; Terningskast 6! Og jeg  har full forståelse for at dette har blitt "IT-stedet" i Tallinn.
Ja du begynner kanskje å bli mett av alle matbildene du også, derfor avslutter jeg mitt reisebrev fra Tallinn fra hotellet vi bodde på; Nordic Hotel Forum. Ingen tur til Tallinn uten å teste deres Spa-tilbud sier nå jeg. I toppetg. på hotellet var det rom for akkurat det, og med fantastisk utsikt utover byen. I tillegg lå hotellet sentralt til gamlebyen og med kjøpesenterne rett utenfor, og sist men ikke minst må jeg få med at frokosten hadde et godt utvalg av både mat og drikke. Så nå kjære leser, hva med å ta med venninnene dine på tur hit, eller en romantisk weekend for deg og din kjære....ja eller hvorfor ikke ta med hele familien? Jeg takker min samarbeidspartner VisitEstonia som gjorde denne turen mulig for min del. Men reisen er ikke over for min del enda. Gjennom ødemarken i Esland tar Lux-Expressen oss videre til byen Tartu....forts.følger;o)

onsdag 4. januar 2017

Et tilbakeblikk på 2016!

Godt Nytt År! Før jeg fortsetter med mine reisebrev fra Estland, stopper jeg opp og tar et tilbakeblikk på året som har gått her på bloggen. JANUAR; starter for min del alltid opp med å drømme meg tilbake til varmere strøk, og hvor vi ofte legger planer for sommerens ferie.
FEBRUAR; Skrev jeg bl.a om den vakre eiendommen i Les Issambres, og mimring fra tiden vi leide der. Mer om det kan du lese om HER!
MARS; Tok jeg deg med på bilturen til vårt andre hjemland Frankrike, med stopp i Como/Italia. Mer om det kan du lese om HER!
APRIL; Etter ønske fra av mine følgere på sosiale medier, delte jeg tips til overnatting i Tyskland, Sveits og Frankrike for de som skulle på bilferie i Europa. Mer om det finner du HER!
MAI; Etter en meget hektisk vinter/vår hvor jeg var med på flere større prosjekter ifht. min jobb som Visual Merchandiser i Home & Cottage, var det først i mai jeg hadde anledning til å takke ja til en ny bloggtur. Det ble en hel uke`s drømmereise langs kysten i Kroatia, hvor jeg la opp programmet selv i samarbeid med Kroatiska Turistrådet og min kollega Eli bak bloggen Dit Peppern Gror (#thetravelingblondies). Vi startet med overnatting i byen SPLIT, før vi kjørte videre innom "charterfavoritten" MAKARSKA og overnattet der en natt.
JUNI; Fortsatte jeg videre med reisebrev fra vår biltur i Kroatia og her ble det flere innlegg fra HVAR som jeg falt pladask for. HER kan du lese om "Vinsmaking" og HER kan du få overnattingstips. Videre gikk ferden innom Ston og "Østerssmaking ved Europa`s svar på den Kinesiske Mur", som du kan lese om HER!
JULI; Siste stopp på vår spennende og innholdsrike reise var  i DUBROVNIK , og HER får du overnattingstips. Samt utfluktene vi hadde til den sjarmerende perlen CAVTAT og KONAVLE-DALEN som jeg skrev om i AUGUST.


SEPTEMBER; Endelig var jeg tilbake i Frankrike igjen! Denne gangen var det helt nye områder av Frankrike som skulle utforskes sammen med min venninne som jeg bodde hos i Languedoc-Roussillon område. Første reisebrev derfra var fra CARCASSONNE.
OKTOBER; Etterfulgt med reisebrev fra NARBONNE og "Matmarkedet i Narbonne". I tillegg "På 4-hjul langs Canal du Midi" , Fjellandsbyen MINERVE og sist men ikke minst "En typisk feriedag i Bize-Minervois".
NOVEMBER; Kom reisebrevene fra høsten bloggtur til KRAKOW som var i samarbeid med Polska Statens Turistbyrå og #thetravelingblondies. Jeg startet med "En reise i kultur og gastronomiske opplevelser i Krakow`s tidligere tobakksfabrikk; Tytano", som du kan lese om HER! ....og fra jødedistriktet KAZIMIERZ. Restaurantbesøket hos SZARA GES måtte også skrives om, inkl."Magiske Krakow" og deres Spa-tilbud.
DESEMBER; Julemarkeder er alltid spennende å besøke, og jeg var ikke vond å be med på tur da VisitEstonia inviterte meg med på noen spennende dager både i Tallinn og en annen by jeg aldri hadde hørt om tidligere. Mer om det kommer etterhvert. Jeg ser tilbake på året med stor takknemlighet, selvom helsen min har vært på bånn. Nå tar jeg fatt på et nytt "blogg-år". Håper du også setter pris på å følge meg videre....:o)