onsdag 23. november 2016

SZARA GES; Restauranten i Krakow som bare må oppleves!

Under mitt 4-dagers opphold i Krakow, oppdaget jeg fort at byen hadde uttallige restauranter å velge mellom. Men på disse dagene er det begrenset hvor mye mat vi får i oss, derfor var gleden stor da Eli og jeg ble invitert som gjester til den nye restauranten Szara Ges. Restauranten ligger forøvrig sentralt til, midt på markedsplassen. 
Under det fantastiske gotiske krysshvelvet fra 14.tallet, blir vi ønsket velkommen og ført bort til vårt bord.
Skal jeg beskrive interiøret med et ord må det bli; praktfullt! Eksklusivt interiør kombinert med historisk karakter av bygningen...love it! For meg som er litt mer en gjennomsnittlig opptatt av interiør, var jeg allerede bergtatt av stedet og det før vi i det hele tatt fikk se menyen.
"Menyen" derimot måtte vi pent legge fra oss igjen, da vår hyggelig servitør sa at menyen allerede var bestemt for oss to. Ja dette skulle bli meget spennende. Jeg velger å skrive menyen på engelsk slik at jeg får med meg alle ingrediensene; "Ice cream made of goose liver, sweet cherry and marinated figs jam, jelly made of dried grapes and toasted sweet white bread". Iskrem lagd av gåselever? Helt riktig og retten "smeltet" bokstavlig talt i munnen.....helt fantastisk godt.

Deretter ble vi servert følgende; Beef tartar, Hungarian peppers syrup, red caviar and mustard salad. Ikke viste jeg at tartar kan smake så godt, men det er nok takket være tilberedningen vil jeg tro.
Hovedretten skulle heller ikke skuffe, beste andebrystet jeg har smakt; Fried duck breast, orange coulis and saron chicory. Valget av vin til de forskjellige rettene stod "huset" for, og vi skylte gladelig ned det ene glasset etter det andre.

Desserten var desidert vår største "Surprise", og en perfekt avslutning på måltidet. Vel, var dette kokte egget noe å skryte av tenker kanskje du? Det er absolutt ikke kokt egg....ha-ha! Under det tildekket sløret av sukkerspinn...åpenbarte det seg et egg i hvit sjokolade liggende på et rede kreert av sort sjokolade.....et lett knakk på egget så kom det flytende mangokrem ut. For et kunstverk! Vi bare satt der og måpte både av synet som møtte oss, og ikke minst smaken. Helt fantastisk!
Jeg tror nok at de som passerte vinduet utenfor ser to damer som storkoser seg der inne i"karnappet", og det var sikkert og "twist". Så klart hadde det vært ekstra romantisk og hatt med min kjære, men det får vi ha tilgode;o)
Begeistret som vi var for kveldens eksklusive opplevelser, måtte vi så klart få noen ord med Chef Michael Stezaiski også. En sjefskokk som helt klart kan kunsten med å få alle sanser i bruk hos sine gjester. En STOR takk for oss.....og enda et "minnerikt øyeblikk" å notere i min "minnebok".

Som dere skjønner vet dere hvor dere skal spise når dere skal til Krakow, i dyreste laget tenker du kanskje? Absolutt ikke, gå inn på nettsiden deres og du vil bli overrasket over prisnivået! Vil også takke vår samarbeidspartner Polska Statens Turistbyrå som vet og kjenner #thetravelingblondies godt nok til å sende oss på slike unike plasser. Neste innlegg skal vi bevege oss litt mer, da blir det byvandring i Krakow. Forts.følger.....

tirsdag 15. november 2016

Kazimierz; Jødedistriktet i Krakow!

Det har gått 9 år siden jeg var i Krakow sist. Da var jeg på busstur med Hvitebusser sammen med klassen til en av mine døtre. Det var en fantastisk sterk opplevelsestur både for de unge og oss voksne, og skulle helt klart vært obligatorisk for alle 10.-klassinger å være med på. Vi var innom de fleste kjente konsentrasjonsleirer, og byer som Praha, Berlin og Krakow. Men det var Krakow som gjorde størst inntrykk på meg. I dette innlegget vil jeg ta deg med til jødedistriktet Kazimierz i Krakow.

Eli og jeg startet lørdagen tidlig, og tok en kjapp tur innom den kule bohemske Singer Cafe/Pub før vi hastet videre til markedet som ligger rett nedenfor.

Hver lørdag er det nemlig bruktmarked her på Plac Nowy, og det måtte vi så klart ikke gå glipp av.
I tillegg til slakter, delikatesser, fast-food, skinn og tekstiler, er det antikvitetene som fanger min interesse. Her finner man gamle kameraer, postkort, keramikk og gjenstander fra krigens dager. Er du ute etter det beste utvalget av klær (second hand), må du ta turen hit på søndager. Men tilbake til fast-food, midt på plassen ligger en bygning hvor de selger "zapiekanka". Ja hva er det tenker nok du også? Det er Polen`s svar på Pizza; en baguette delt på midten som er fylt med ost og andre pizzalignende ingredienser som blir varmet opp. Denne du får kjøpt her skal vist være Krakow`s beste.

Vi befinner oss nå i et utrolig kult område....hvor vi stadig blir imponert over alle de kule cafeene og restaurantene vi spaserer forbi. Kazimierz ble grunnlagt i 1335 av kong Kazimierz den store, og var en selvstendig praktfull by. Her var det mye velstand, flotte kirker og imponerende synagoger.
Men det ligger også en trist historie bak Kazimierz. I 1495 overførte Kong Olbracht alle jødene i Krakow til Kazimierz, og byen utviklet seg fort hvor jøder fra hele Europa samlet seg. I 1630 hadde Kazimierz over 4500 innbyggere. Men historien ble brått avsluttet etter 2.verdenskrig da nazistene tvang alle jødene til å leve i en ghetto nord for byen, før de ble sendt videre til konsentrasjonsleirer. Hele 90 % av byens 60 000 jøder ble utryddet under 2.verdenskrig.
På vår vandring rundt i de sjarmerende gatene, hører vi levende musikk fra cafeen Cheder som vi nærmet oss. Dette måtte vi se litt nærmere på, opp en trapp og inn ei dør....åpenbarte det seg en "trendy" bokcafe hvor hver stol var opptatt med både barn, ungdom og eldre. Den gode atmosfæren her inne er vanskelig å beskrive, den må bare oppleves!  
Ellers har Kazimierz utallige spisesteder man kan besøke. Ariel ble vi anbefalt, men den får vi ha tilgode...da vi hadde helt andre planer for spisested denne dagen. Hvor? Følg med på neste innlegg;o)
Den industrielle interiørstilen går igjen i disse gamle restaurerte bygningene. Fra livlige tider i gamle dager, tror jeg Kazimierz er vel så livlig og rikt i år 2016 med stadig aktiviteter og konserter som fylles både inne i disse lokalene og utenfor.

Vi måtte også innom et av stedene i Krakow hvor filmen Schindler`s list ble innspilt.
Dette skulle vise seg å være en liten "oase" midt inni Kazimierz hvor deler av kulissene fra innspillingen er godt bevart. På en utevegg hang det bl.a bilder fra filmen. Hvem husker ikke historien til gutten til høyre på bildet, som slapp å bli drept fordi han gjorde nazihilsen.
Bak den velkjente buegangen ligger puben Stajnia. I tillegg til at den er koselig på innsiden, ble også den brukt som scene for filmen.
I dag vanker det hverken filmstjerner eller nazister her, men skulle det friste med en drink er dette absolutt stedet å besøke. Det er også mulighet for å besøke Schindler`s fabrikk....men det stod vi over.

"Der står bilen og ventet på oss", hvor vårt neste stopp endte får du lese mer om i neste innlegg;o) Turen er i samarbeid med Polska Statens Turistbyrå / #thetravelingblondies. 

søndag 13. november 2016

Er du klar for ny matoppskrift? Her kommer; "Maliva`s spicy scampi-suppe"!

Jeg får stadig tilbakemeldinger fra flere av dere som ønsker at jeg skal dele nye matoppskrifter her på bloggen. Det synes jeg er veldig hyggelig! Som jeg har nevnt tidligere finner jeg stadig inspirasjon til å komponere nye oppskrifter etter mine reiser. Her i familien elsker vi supper, spesielt denne årstiden vi er i nå. Hot scampi-suppe har blitt en fulltreffer her i huset!

Denne oppskriften er nok til 3 personer, evnt.flere hvis den skal serveres til forrett. I tillegg til en pose frossen rå scampi (ca 25 stk), frisk koriander og sitrongress, er dette ingrediensene; 1 økologisk løk, 2 fedd hvitløk, 1 chili, 4 ss soyasaus, 3 ss rød currypaste, fersk ingefær og 3 stilker sitrongress, 6 dl.kraft av 1 1/2 ts kyllingbuljong i vann, 1 boks kokosmelk, 150 gr.glassnudler, 1 lime, salt og pepper.

Jeg starter det hele med å kutte opp løk, ingefær og sitrongress som skal surres på middels varme i stekepannen ca.7 min.  Så tilsettes hakket chili og hvitløk som surres ytterligere 5 min. Imens renser du scampi og husk ta vekk den sorte strengen;o) Etter 12 min. skal currypastaen tilsettes i stekepanne inkl.saften av lime. Fres videre i et par minutter.
(Jeg må tilføye at de nye knivene fra Wüsthof som jeg vant hos Howard ,er en fryd å kokkelere med. Beste kniver "ever" sier både jeg, familien og venner som må teste de ut. Howard legger vekt på kvalitet, inspirasjon og design, og JEG vet hvor jeg skal kjøpe julegaver i år! Ellers finner jeg masse inspirasjon gjennom intagramkontoen deres også; @howardkjokken ;-)

Men tilbake til oppskriften. Videre skal suppen gjøres glatt med stavmikser, og helles deretter over i en kjele. Kok opp glassnudlene i vann (denne varianten 3min), skylles i kaldt vann. Stek scampi i olje til de trekker seg sammen Tilsett salt og pepper etter smak.
Hell nudlene over i kjelen med suppen, og sjysausen fra stekepannen etter scampi`ene. Rør om! Da var det klart for servering, jeg putter de stekte scampiene oppi hver porsjon tallerken, og topper det hele med koriander og limebåt. Vil du ha en opplevelse som setter fart på smaksløkene, må du bare teste ut denne oppskriften. Lykke til!

Jeg plukket et liten blomst fra orkideen i stuen for pynten skyld, men den er ikke spiselig altså ;o) Her får dere også en sniktitt av den nye ikoniske Panthella lampen fra Louis Poulsen. Love it!
Ellers ser jeg tilbake på en utrolig hyggelig helg med gjester både fredag og lørdag. Slik var bordet pyntet i går kveld, og etter over 500 likes på instagram av dette bildet blir jeg også inspirert til å komme med flere interiørinnlegg her på bloggen etterhvert. Men først kommer flere reisebrev fra Krakow...så her er det bare å henge på! Ønsker dere alle en fortsatt fin søndag, og gratulerer til alle pappa`er der ute!

tirsdag 8. november 2016

En reise i kultur og gastronomiske opplevelser i Krakow`s tidligere tobakksfabrikk; Tytano!

KRAKOW! Jeg har lyst til å starte mitt første reisebrev fra Tytano "byen i byen" av Krakow, fordi jeg falt pladask for nettopp dette konseptet! Tidligere var dette en stor tobakksfabrikk på over 15 000 kvm. Det var faktisk den største fabrikken i Krakow`s historie, men i august 2015 ble den forvandlet til et kultursenter fordelt på 6 bygninger.

Visjonen bak konseptet er å skape en gastronomisk og kulturell presentasjon av Krakow, preget av nye trender innen kultur, design og underholdning. Her fylles de kule industri-lokalene opp med bl.a konserter, workshops, møter, demonstrasjoner, forestillinger og utstillinger.

Selvom dette stedet ligger litt utenfor bykjernen, tar det ikke mange minutter med taxi å komme hit for under en 50-lapp.
Og når du ser på den spennende menyen i det kule lokalet til en av restaurantene; Miedzy Miastowa, skjønner jeg at jeg har kommet på rett plass. Det sa jeg faktisk før maten ble servert....en asiatisk scampi-rett med fritert søtpotet til. Beste lunsjen på lenge!

I tillegg til det industrielle interiøret, har eierne hentet inspirasjon fra kjøkken/smaker/kulturer i byer som f.eks. LA, Mexico City, og New York til Barcelona, Berlin, Stockholm, Tel Aviv til Tokyo.
Grunnleggerne understreker at Tytano er åpen for nye initiativer og støtter mennesker som tror på sine ideer. DET LIKER VI!!! Alle kan være medlem av Tytano-samfunnet, det eneste du trenger er fantasi og motivasjon. Så kanskje det var akkurat rundt et bord her ute, idèen om å skape en "fransk"bistro ble til.
Når undertegnede er frankofil....og navnet på bistroen var BonJour CaVa, kunne jeg så klart ikke gå glipp av å ta del av stemningen her inne også. Navnet er jo typisk begrep i Frankrike...Bonjour = God morgen, Ca va = Hvordan går det?

.....jo takk bare bra, men hva skal man velge, jeg er jo egentlig mett etter lunsjen. Hmm? Her serverer de ekte franske paier og kaker lagd med kun naturlige ingredienser. Dette gjør at utvalget varierer fra årstid til årstid.

"Lykken i livet er et kakestykke"......så får jeg prøve lykken da;o)


Her har de også lagt vekt på kreativiteten...rosetter lagd av gamle bøker som vegg dekor.
...Og der fant jeg lykken....Yummy!
"Jeg savner deg".....ja det gjør jeg også, så hit må jeg ta med min kjære engang!

Et kunstverk på plassen utenfor som viser at vi befinner oss på en arena for kunstneriske og sosiale aktiviteter. Fashion Forum, selger bl.a polsk design klær, møbler osv. Dit må jeg også innom neste gang.
En sniktitt innom Veganic Restaurant også, men kun for å ta bilder til deg for nå var magen min full for å si det sånn!

Her serverer de et bredt utvalg av vegetar-mat, hjemmelagde kaker og grønnsak/urtejuice, itillegg til deres store bar som serverer håndlaget øl, økologiske viner og fargerike drinker.
For meg holdt det med en fargerik sofa denne gangen hi-hi. Jeg elsker å dra på slike oppdagelsesreiser som jeg hverken har lest eller hørt om tidligere. Ja hvor går ferden videre i Krakow`s gater mon tro......håper du henger med? Jeg må tilføye at det å reise med #thetravelingblondies som består kun av min journalist/bloggkollega Eli bak bloggen Ditpepperngror og meg, er utrolig hyggelig. Og xtra hyggelig er at så mange forskjellige destinasjoner ønsker å sende oss på tur. Denne turen var i samarbeid med Polska Statens Turistbyrå!

lørdag 5. november 2016

En typisk feriedag i den sjarmerende landsbyen Bize-Minervois.

Mens du sitter kanskje og venter på snøen eller kanskje den har kommet til deg allerede, sitter jeg og mimrer tilbake til varmen og det gode liv i Frankrike. Jeg har tatt deg med på flere utflukter denne gangen også, og for meg var det xtra gøy å utforske nye områder. Mitt siste reisebrev for denne gang blir fra landsbyen Bize-Minervois som jeg bodde i. Dere som har fulgt meg noen år vet at jeg elsker gamle byhus, og det er akkurat et slikt hus mine venner har kjøpt som feriebolig. Så i dag vil jeg dele en typisk feriedag med dere. Den starter som regel ved 08-tiden, og da er det bare å åpne skoddene å la lyset få slippe inn. Men også et fantastisk skue utenfor når gatene begynner å våkne til live.

Dagen starter som den alltid gjør her i Frankrike (ihvertfall når man er på ferie da;o), en tur på det lokale bakeriet. På vei dit passerer vi det ene gamle byhuset etter det andre, fylt med frodige vegger og balkonger....
....til noen nyrestaurerte "fargeglatter" innimellom. Bize-Minervois er en gammel middelalderby som er bygd i en sirkel rundt den gamle kirken, så her snakker vi kun noen få minutter å gå gjennom hele sirkelen.
Da var vi kommet til byens bakeri, ellers finnes det 3 restauranter her, små supermarked, 2 frisører, vinbutikk, cafe/bar, apotek og hudpleie.
Bize-Minervois ligger perfekt til med tanke på alle utfluktene jeg har tatt dere med til. Vi snakker ca 30 km vest for flyplassen i Bèziers, 14 km til Minerve, ca 20 km til Narbonne og ca 50 km til Carcassonne.
Men før neste utflukt var det opp på takterrassen deres.......
....hvor frokosten skulle inntas, og dette er en typisk fransk "feriefrokost" for min del;-)
Bize-Minervois ligger ved elven Cesse som jeg skrev om i forrige innlegg fra Minerve. Her har de lagd en fin bystrand med badevakt i høysessongen, og er et deilig sted å trekke seg tilbake på de varme ettermiddagene.
Etter frokosten ventet matmarkedet i nabobyen på oss. Den er en god del større enn matmarkedet de har i landsbyen her på onsdager. Tidligere var byen omringet av store hvitløksproduksjoner, men i dag er det byttet ut med vin og olivenmarker samt skog. Dette vakre slottet møter oss da vi kjører ut av landsbyen.

Akkurat på dette markedet i Olonzac, handlet venninnen min inn ferske råvarer til gjestene deres da de drev Chambres d`hôtes. Åpent hver tirsdag formiddag! Ellers ligger det en spennende olivenbutikk i landsbyen deres også. Link til butikken finner du HER!
Så var det meg da, som endelig fikk stoppet trafikken for å ta et bilde av dette vakre synet etter å ha passert kirken opptil flere ganger på våre utflukter. Vakkert ikke sant?
Selvom Bize-Minervois ligger i innlandet, går det fort å kjøre motorveien til Mirjam`s favoritt strand Leucate-Plage (60 km); ....og det ble min favoritt også. Det å være her i september kan virkelig anbefales, nydelig temperatur og lite folk på den flere kilometer lange sandstranden. Så hit dro vi flere ganger under mitt opphold.

Da vi kom "hjem" igjen på ettermiddagene var det godt å trekke seg inn, da gradestokkene fortsatt viste 36-38 varmgrader selv i september. Noen detaljer fra huset deres.....og xtra gøy er det å se mitt gamle vitrineskap i teak, salongbord og speilvindu har funnet seg godt til rette;o) Så får tiden vise hvordan vårt feriested vil se ut.......en dag kan drømmen vår bli til virkelighet igjen. Det tror vi på!
Ingen tvil om at dette er en utrolige sjarmerende by! Her er vi på den lokale pizza-restauranten som har hatt levende musikk gjennom hele sommeren. Denne kvelden var det 80-talls musikk og da måtte a`mor opp å ta seg en dans sammen med Mirjam og lokalbefolkningen.....men det var ikke før mørket hadde lagt seg altså. Gode minner å se tilbake på nå når snøen prøver å legge seg her på Kråkerøy også! EN STOR TAKK FOR MEG MIRJAM OG SVEIN! DETTE STEDET FORTJENER DERE! Vil du vite hvordan jeg hadde det i Krakow, er det bare å følge med på de neste reisebrevene.....spennende tur det også!