mandag 26. september 2016

Reisebrev fra Carcassonne!

Bonjour! I mange år har jeg hatt lyst til å besøke vestre del av Middelhavet/Frankrike, nærmere bestemt Languedoc-Roussillon. Årsaken til det er nok fordi min venninne Mirjam og mannen hennes har snakket så varmt om dette område, og i tillegg eid og drevet et Chambres d`hotes (B&B) i kanalbyen Homps. Nå har de derimot kjøpt feriehus i en annen landsby og dit skal jeg også ta dere med til.
Jeg har tidligere vist de "vårt område" av Sør-Frankrike, nå var det endelig deres tur til å vise meg rundt i "deres område". Jeg starter mine reisebrev fra disse fantastiske dagene i festningsbyen Carcassonne, som forøvrig skal være den mest besøkte attraksjonen i Frankrike etter Eiffeltårnet. Lite viste jeg om byen før jeg ble møtt av de kraftige bymurene som minnet meg faktisk om slottet til Askepott.
På innsiden av murene åpenbarte det seg et yrende liv av turister og fastboende. Ja her snakker vi faktisk over 3 millioner turister innom i løpet av året. Så for deg som helst ønsker å unngå køtilstander, var det helt greit å være her i september selvom gradestokken viste 38 varmegrader. Derfor vil jeg tro disse som sitter her, syntes det var godt å trekke seg tilbake i skyggen under vindruene med en avkjølende drink.
Heldige meg som for engangs skyld har guiden/ Mirjam helt for meg selv, fordi hun kjenner meg godt og vet akkurat hva jeg ønsker å få med meg.
På de trange brosteinbelagte gatene lå det småbutikker på rekke og rad, overraskende mye "godis-butikker" spør du meg. Da mener jeg søtsaker.....ikke for å sammenligne salgsbodene på Svinesund i Sverige, men må innrømme at tanken slo meg. Men jeg må også få med at det var noen små koselige interiør/klesbutikker, kunstutsalg og suvenirbutikker.
Espadrillos festet på en veggtavle, var en god idè!
Jeg har tatt uttallige bilder av gamle dører, vinduer og skodder på mine reiser. Her ble det kun et par, det var nok fordi det var så mye annet som fanget min oppmerksomhet;o)
I 1997 ble Carcassonne ført opp på Unesco`s liste over Verdensarven, fordi den med sine komplette doble festningsmurer er et unikt eksempel på festningsarkitektur fra tidsrommet 500-1300 tallet.
Drueplanter til 6 euro, en ny variant av suvernir å kjøpe med seg hjem, ja hvorfor ikke? 
Historiske gulvfliser var godt bevart i flere av butikkene og restaurantene. Me like!
Ettersom vi kun var på dagstur her, kan jeg ikke komme med noen overnattingstips denne gangen. Ikke har byen så mange hotell heller, men skulle jeg valgt meg ut et må det være en natt med min kjære på Hôtel De La Citè. I hjertet av festningen ligger dette 5-stjerners hotellet, bygget i det 1900-århundre i en nygotisk stil. Med sine 47 rom og 13 suiter, utendørsbasseng og skyggefull park, sies det at her kan du oppdage kunsten og gjestfriheten som er sammenkoblet med gourmet-restauranten Barbacane (1-Michelin-stjerne). Kanskje ikke rart at Sir Winston Churchill, prinsesse Grace of Monaco og tidligere president Jacques Chirac m/fler har valgt nettopp dette overnattingsstedet.
Jeg skulle så klart tatt noen bilder fra innsiden av den flotte gotiske katedralen Basilique St.Nazaire, men bildene ble dessverre for mørke.
Skulle sulten melde seg, vil du alltids finne et sted å spise. Alle torgene og de åpne plassene er fylt med restauranter og kaffeer. I tillegg har de ofte utendørs servering hvor du har flott utsikt til middelalderbebyggelsen, boliger blandt tårn, trapper, bindingsverkhus, bueganger, broer, blyglassvinduer og andre flotte bygningsdetaljer. 
Jeg har full forståelse for at Carcassonne har blitt en så populær attraksjon, og som også jeg kan anbefale dere å besøke. Men jeg befinner meg nå i et område som har mye mer spennende å by på, så her er det bare å følge med på reisebrevene fremover. Forts.følger;o)

fredag 16. september 2016

Shoppingtur til 2 Fröknar og lunsj hos Stallgården i Uddevalla!

Hei! Da var jeg tilbake i Norge igjen etter noen fantastiske deilige dager hos gode venner i Sør-Frankrike. Jeg har tatt over 500 bilder som jeg må gå igjennom, så reisebrev derfra kommer etterhvert;o)

Men jeg vet at flere av dere venter på reisebrev fra shoppingturen jeg hadde til Uddevalla for noen uker siden. Så da tar jeg det først!

Ettersom vi nå har flyttet til Kråkerøy/Fredrikstad er det ikke lange avstanden til Sverige. Så i løpet av denne sommeren har jeg hatt flere turer til Sverige`s vakre skjærgård bl.a Gøteborg, Fjällbacka, Grebbestad og Strømstad. Men ikke viste jeg da at det lå en "landlig perle" like ved motorveien i Torp ved Uddevalla.
Det fikk jeg først vite gjennom min bloggvenninne Mette bak Urbantoglandlig og hagebloggen Furulunden. Så jeg var ikke vond å be med på tur da Stallgården inviterte oss to på lunsj inkl. venninnen vår Signe Kari (som jeg håper fikk inspirasjon til å åpne bloggen sin igjen;o)

Midt ute på et jorde ligger Stallgården, som inneholder flere bygninger med bl.a restaurant, gårdsskafferi og livsstilsbutikken 2 Fröknar. Vi startet det hele hos 2 Fröknar, hvor vi ble møtt av svært hyggelig betjening. Dette skulle vise seg å være et eldorado for shoppinggale jenter på tur. Vi snakker rom for rom, kriker og kroker fylt med både klær, smykker og vesker blandet med trendy og landlig interiør. De sorte elefantene i jern fra Bruka Design forsvant fort fra utstillingen når vi gikk forbi.....og mer ble det i handlekurvene våre.
Så var vi klare for lunsj hos Stallgården, som ligger vegg i vegg med butikken. En gang interiørblogger, alltid interiørblogger sier nå jeg......selvom min blogg nå handler mest om reiser er interessen for interiør like stor. Tøft interiør, hvor det rustikke møte det moderne.....me like! Men er maten like smakfull tro?

Det var det! Her legger de vekt på de beste lokale råvarer, og salatbuffet var et kapitell for seg selv.
Eplemos med ingefær fra Skafferiet kunne ikke smakt bedre til en blandet salat og hjembakt brød, med pisket smør på.
Det er ikke bare interiør som inspirerer meg under dette oppholdet, her snakker vi smakfulle dekorerte tallerkener. Dagens ferske flyndre med bakte rødbeter, pepperrot og ertespirer, ga meg også en ide om ny matoppskrift. Sjekk den søte lille kasserollen med nypoteter. Yum!
Var det plass til dessert mon tro? Her var det heller ikke noe å si på utvalget;o)

Ettersom det ble noen timer med "skravling" rundt spisebordet, ble det faktisk plass til både et og to kakestykker. Det kan se ut som vi var helt alene her, men alle bord var fulle med gjester. Med andre ord et populært sted både for forbipasserende turister, og de lokale.
Mette, fornøyde og noen kroner fattigere, ble vi enig om at hit vil vi tilbake. Men da satser vi også på en tur innom Torp Köpcentrum og Ikea som ligger like ved.
Med kun 1 times biltur fra Svinesund-broen, må jeg tilføye at Stallgården både tilbyr catering og har små konferanserom...ved siden av forskjellige arrangementer gjennom hele året. For mer info; KLIKK HER! TAKK FOR MEG SAMMEN MED ET HYGGELIG REISEFØLGE!