søndag 21. februar 2016

Maliva`s Provencalske skinkesteik.

HÆLLÆ! Ja denne gangen starter jeg blogginnlegget på ekte Fredrikstad dialekt jeg;o) Flere av dere har etterlyst nye matoppskrifter fra meg, så da deler jeg like godt dagens middag med dere. Den tradisjonelle skinkesteiken med brunsaus bytter jeg ut med min egenkomponerte variant, og som passer perfekt til årstiden vi går i møte. Vi snakker vår i luften dere!
Ettersom jeg måtte avlyse turen min til Frankrike nå i februar, må jeg skape litt franske stemninger her på kjøkkenet mitt. Det letteste for meg da, er å lage en rett som dufter/smaker av Provence. Jeg elsker å lage enkle men smakfulle retter hvor alt blandes i en gryte og lager seg selv. Vi snakker langtidsstekt skinkesteik i ca 3-4 timer. Ettersom det tar under en halvtime for meg å kjøre til Sverige, er det der jeg ofte kjøper denne type skinkesteik fra Danmark. De ligger i frysedisken og er på ca 650 gr. Det som er fint med akkurat denne, er at svoren er skåret opp i fine strimler. 
 Så tilbake til oppskriften; (4-5 pers.) 2 pk. skinkesteik som nevnt ovenfor eller ca. 1.2 kg kilo skinkesteik. Jeg starter det hele ved å legge svorsiden ned i en stekepanne og lar den surre litt, slik at svoren hever seg. Da tilsetter jeg litt extra vann og lar det småkoke noen få minutter videre. Dette gjør jeg fordi jeg koker da bort litt av fettet i svoren slik at fettet ikke ødelegger for sprø svor. Så er det fram med en god gryte/ildfastform. Smør gryten og tilsett følgende hele; 8 charlottløk, 400-500gr. småpoteter, 6-10 sjampinjong, 8-10 cherrytomater, 2 kvister frisk rosmarin, 1 hel sitron som deles i båter, 7 fedd hvitløk eller 4 hele kinesisk hvitløk som jeg skreller og legger hele oppi, olivenolje, salt og pepper. Legg deretter steiken som er saltet og pepret over grønnsakene. Prøv å presse den litt ned i grønnsaksblandingen, da gryten skal stekes midt i ovnen. Stekes på 150 gr. i 3 timer med min str.på pakkene, opptil 4 timer med noe større steik.
Med andre ord, lettere kan vel ikke søndagsmiddagen bli? Mens den står og putrer i ovnen, kan man gjøre som meg ta seg en lang gåtur. Eller skitur til de av dere som er på fjellet. Dette er også en perfekt rett å servere i påsken som nærmer seg.
Den fantastiske gode duften som slår imot deg da du åpner døra igjen......kan ikke beskrives. Her i familien elsker de sprø svor, derfor skrur jeg opp varmen på overvarmen de siste sekundene. Viktig å følge med så det ikke blir brent.
En kort beskrivelse fra de som sitter rundt dette bord; helt fortreffelig, noe så mørt og smakfullt kjøtt. Kan ikke huske at vi fikk servert så god mat i Frankrike. Det hadde vært gøy hvis dere la igjen en kommentar hvis dere tester den ut også. Bon Appetit!
Her hos oss er det ikke vinterferie, og heller ikke mer snø igjen etter dagens solskinn. Hvor min gåtur gikk? Jo den går stadig over gangbroen i Fredrikstad til Kråkerøy. Der passerer jeg disse flotte sauene som holder til like ved mitt barndomshjem. Men jeg går videre retning "havet", nærmere bestemt til rekkehuset vårt som snart er ferdigbygd.

Gjett om jeg/vi gleder oss til å våkne opp til denne utsikten a dere. Vel, et steinkast fra huset vårt, men uansett blir det ned hit med kaffekoppen før jobb kjenner jeg oss rett. FORTS.FØLGER!


søndag 7. februar 2016

Utleie i Les Issambres, og litt mimring!

Bonjour! Sitter dere også og drømmer dere bort til varmere strøk? Etter noen hektiske uker på jobb, er det deilig å bare ta et dypdykk i "bassenget". Vel, det var ikke akkurat det jeg tenkte på, men et dypdykk i bildene fra tiden vi leide hus i Sør-Frankrike.
En vakker utsikt fra en deilig plass i skyggen under oliventreet.

Det hele startet med en tanke som ble til en drøm, og drømmen ble til en virkelighet! (sitat min kjære; KP) 

Jeg har ikke tall på hvor mange ettermiddager vi trakk oss tilbake i skyggen og spilte petanque her ute i hagen vår. 
Noen ganger med bakgrunnsmusikk fra min musiker mann, selvom han også ble en racer på petanque-banen. Men det skal sies, for musikere og kunstnere generelt må dette være selve "livet" å kunne bo slik. Snakk om å bli inspirert....jeg for min del ser ikke på meg selv som kunstner, men fant inspirasjon i hver krok jeg utforsket i dette vakre område av Frankrike.
Maleriet som er malt på linlerret kjøpte jeg på julemarkedet til Château de Berne i Provence. Det kan du lese om bl.a HER!
På denne private eiendommen ligger det to villaer som henger sammen. Begge villaene har 3 soverom med dobbeltsenger, totalt 6 sengeplasser. Villa Pinède som vi bodde i, har separat stue/spisestue, kjøkken og wc i 2etg. Nabohuset Villa Palmier har åpen stue/spisestue med separat kjøkken og wc. De 3 soverommene med flere bad/wc ligger i 1 etg. med utgang direkte ut til deilige usjenerte uteplasser. Vil også få med at stilen nå går mer i provencalske farger enn det bildene fra da vi bodde her viser.
Kjøkkenet er velutstyrt, så her kokkelerte vi ofte. Tenk på alle de gode råvarene vi får kjøpt på matmarkedene rundt omkring, og til en mye rimeligere penge enn hjemme i Norge.
Må smile for meg selv når jeg sitter og ser på disse bildene, her ser jeg flere av tingene våre bl.a kuskinnet som vi ikke fikk plass til i bilen hjem. Men gøy å kunne gi bort noe også, så kuskinnet blir godt tatt vare på.
Frodigheten, fargene, det azur fargede havet, roen, utsikten....åååå som jeg lengter tilbake. Her tok jeg bilde fra terrassen vår ned til uteplassen utenfor soverommene våre. Her er det også sittegruppe, hvis man ikke vil benytte seg av det store bassengområdet som kun deles med nabohuset.
C`est la vie....La vie est belle....osv. Ja dette har dere mulighet til å oppleve også. Enten leie en villa med familien, vennegjengen eller ta med vennepar/storfamilien å leie begge villaene (totalt 12 sengeplasser). Da bor dere på en flott privat inngjerdet eiendom i et meget populært område langs rivieraen.
Ned til nærbutikken Spar og dette skiltet som står på stranden tar det ca 5 min å gå.
I tillegg til forskjellige vannsportaktiviteter, kan alle aldre få dekket sine behov. Ønsker man å "lufte" seg litt, kan man ta en  båttur over til St.Tropez. Fergen går like ved denne stranden.
Dagen starter ofte med et besøk innom den lokale baker`n. Den ligger på vei inn til sentrum av Les Issambres (tar ca. 10 min å gå hit inn til sentrum).
Hver mandag formiddag holdes det marked på torvet i Les Issambres. Ellers er det flere gode restauranter, butikker, slakter og apotek i sentrum.
Hver fredag holdes det bruktmarked ved bystranda, som også er en flott sandstrand å besøke. Iflg.flere av mine kunder gjennom årene, har de funnet seg sine favoritt restauranter på denne bystranden. Med kun 7-8 km avstand inn til Ste.Maxime, og noen minutters biltur unna andre vakre perler å besøke vil jeg si med hånden på hjertet at Les Issambres er et perfekt utgangspunkt å bo. Er dette noe som stemmer med dine drømmer om å tilbringe årets ferie?

Jeg avslutter med et bilde som for meg er et symbol på nettopp; DET GODE LIV I FRANKRIKE! For mer info er det hyggelig hvis du sender meg en mail; maylissmaliva@yahoo.no BIENVENUE!