søndag 29. mars 2015

Takknemlig gjest i et vakkert og inspirerende hjem!

Fra reisebrev til inspirerende interiørbilder fra et vakkert hjem i Fredrikstad. Her er jeg gjest hos min skjønne venninne/kollega Elin. Mange kjenner nok Elin fra Galleri Mimosa som hun drev i Gamlebyen for noen år siden.

For Elin er det viktig at hjemmet er et sted du trives, et fristed du kan komme hjem til fylt med minner fra reiser, familie og venner.
Ute ligger snøen mens rundt spisebordet holdt vi oss varme både med den ene smaksopplevelsen etter den andre, og masse latter og hygge.

Mens Elin foretrekker Italia, var faktisk maten inspirert fra Frankrike. Alt var hjemmelagd og superlativene lot ikke vente på seg. Fantastisk nydelig og smakfullt måltid Elin!
En smugtitt inn på soverommet, men hit og ikke lengere hi-hi.

Jeg falt også pladask for detaljene på kontoret hennes. Som Elin sier; miks stiler, vær deg selv, ikke bruk det som et statussymbol....jeg er så enig.

Elin fortsetter med følgende; det er ikke så nøye hva andre synes hvis det funker for deg. Lytt til bygningen og visualiser hvordan din hverdag er før du plasserer ting.
Jeg er fortsatt "høy" etter masse herlig inspirasjon, smaksopplevelser, dype samtaler og latter. Ettersom jeg fortsatt ikke har fått overtalt Elin til å starte å blogge, kan dere følge henne på instagram @elinagellein. Da står påsken for døren, og jeg har allerede startet den med flere sosiale sammenkomster. Men snart skal "reisekofferten" pakkes igjen, og neste innlegg kommer nok dra den lille utflukten;o). GOD PÅSKE!

søndag 22. mars 2015

Festaften på stranden i Dakhla.

Den siste kvelden inviterte ordføreren i Dakhla oss til festaften i et mega telt på stranden. Det var en høytidlig aften, med de lekreste retter som ble servert av kelnere med hvite hansker. Matbildene jeg har plukket ut til dette innlegget, er det jeg likte best under oppholdet. Min favoritt var nok dette skalldyrfatet.

Teltet var pyntet på marokkanskvis. Håndvevde tepper på gulvet, sofagrupper med masse puter, lykter, runde spisebord med hvite duker og fargerike glass.

Dakhla er kjent for sitt eldora av fisk, så rett nr.2 var som regel også en type fisk. Smaken kunne minne meg om makrell, men det var sausen som var prikken over i`en. Her tok vi hvert vårt brød som vi dyppet oppi sausen på fatet.

Her er det like før 200 personer finner sin plass. Både ordføreren og "viktige folk/venner av han" var med på festen.

Jeg for min del foretrekker den Marokkanske kyllinggryten (Tagine), enn kamelkjøttet vi fikk servert et par ganger.


Til måltidene ble det alltid servert søtsaker, masse søtsaker, men da etterfulgt av et stort fruktfat. Det var rett og slett magisk å sitte her i teltet å bli vartet opp av hyggelig kelnere sammen med så mange mennesker. Med bølgeskvulp som "bakgrunnsmusikk", gjorde også susen.

Ettersom selveste Bill Clinton skulle ankomme uken etter vi var der, snakket vi rundt bordet om at de kanskje øvde seg på oss før storbesøket ankom. Jeg håper ihvertfall fredsforhandlingene vil gi positive resultater. Mer om denne presseturen kan dere lese bl.a hos Ditpepperngror.com og Discoveringtheplanet.com. Ellers var turen i samarbeid med VisitMorocco og Norskereiseblogger.

søndag 15. mars 2015

En smak av østers og cherrytomater.

Da vi bodde i Frankrike fikk jeg ofte tilbud om å smake på østers, men det var først i Dakhla østers traff min gane.

Langs klippene ligger det flere østersfarmer og på en av de som heter Talhamar, ble vi ønsket velkommen. En bratt trapp ned langs klippene og en stor terrasse åpenbarte seg.


Det ble trangt om plassen, men vi fikk spise så mye østers vi ville. På Talhamar produserer de opptil 4 ganger større østers enn andre steder i verden, og mesteparten av de eksporteres videre. Dyrking av østers i Marokko startet ca. i 1930.

Jeg har lest et sted at legenden Casanova trodde på verdien av østers som stimuli for kjønnsdriften og smattet i seg 40 stk om dagen. Dette er ikke vitenskapelig bekreftet, men med de høye verdiene av mineraler som jern, kobber og zink bidrar dette til produksjonen av testosteron. Østers er full av vitaminer og omega3, høy på proteiner og lav på kalorier og karbohydrater. Jeg likte smaken, men konsistensen må jeg nok venne meg til. Kanskje jeg også en dag sier som Eyvind Hellstrøm; "Jeg elsker østers, det er som å omfavne havet og kysse det på munnen".
Videre gikk turen til en mega stor cherrytomat-farm. Her ble vi ønsket velkommen med søtsaker, juice, vann og så klart cherrytomater. Det kan dere tro smakte godt i varmen.



Politisk sett vil jeg ikke uttale meg så mye om debatten rundt importen av disse tomatene. Det får være opp til hver og en av dere å finne informasjon om dette på "google". For min del var det bare en opplevelse å ha sett produksjonen. Med eller uten bismak i munnen.
Dakhla er og forblir nok i mange år framover mest kjent for sitt ferieparadis for kitesurfing og campere. Neste og siste innlegg fra Dakhla forberedes det til middag for selveste Bill Clinton. Forst.følger. (Presseturen er i samarbeid med VisitMorocco og Norskereiseblogger, og det er ikke lagt noen føringer for hva jeg skal skrive)

torsdag 12. mars 2015

Ørkensafari i Vest-Sahara.

(Photo; http://discoveringtheplanet.com/blogg/ )



(Selfiebilde tatt av; http://ditpepperngror.com/ )
Fra byvandring i Dakhla til ørkensafari med firehjulstrekker i Vest-Sahara. Med et reisefølge på over 180 personer var det utrolig godt av arrangørene å innhente så mange biler og erfarne sjåfører. Det å kjøre i sanddynene er nemlig en utfordring i seg selv. Litt fart og spenning der jeg satt ved siden av sjåføren, var bare GØY! I et så vakkert landskap, og med stekende sol blir jeg bare mer og mer bergtatt av ørkenlivet. Men denne gangen stod jeg over en ridetur på kamelen. Det ble mer enn nok for min del å få kamelen servert til middag et par dager....ha-ha-ha. Vi sees på østers/tomatfarm i neste innlegg;o) ( Presseturen er i samarbeid med VisitMorocco og Norskereiseblogger )

søndag 8. mars 2015

Pressetur til Dakhla i Vest-Sahara.

Jeg starter det hele med et bilde som symboliserer mitt liv som reiseblogger på pressetur; RELAX!


Å nei du, når man er med på pressetur er det lagt opp til et tett program. Det hele startet med at vi var 3 deltakere fra Norge (representant fra Reisegiganten, filmprodusent/journalist og meg) som ankom Paris hvor vi skulle overnatte en natt. Det skulle vise seg at vi var langt fra alene på denne turen. Her hadde nemlig "The Moroccan National Tourist Office (ONMT) som arrangerte turen, chartret et fly. Plutselig ble den "lille gruppen" vår et reisefølge på over 180 personer. De største gruppene var på ca.80 som kom fra Frankrike og ca.40 fra Italia. Resten kom fra andre land i Europa.

Målet med å inviterer en blanding av journalister, turoperatører, reisebyråer, filmprodusenter, fotografer og bloggere, er å fremme Dakhla som feriedestinasjon. For min del kunne jeg bare sitte her på balkongen min å nyte synet av Atlanterhavet i stekende sol og varme.

Men så klart er jeg også nysjerrig på hva Dakhla har å by på. Dakhla er en marokkansk landsby som ligger i Vest-Sahara, på en halvøy langs Atlanterhavskysten. Halvøyen er 48 km lang og 4 km bred, og skaper en lagune i Atlanterhavet. Dakhla har ca. 55 000 innbyggere, og var en spansk koloni fram til 1976. Det vil si at den eldre befolkningen fremdeles snakker flytende spansk.

Etter en nærmere titt på byen opplever jeg et uberørt miljø langt vekk fra masseturismen. Her var det hverken shoppingsenter eller designbutikker å se, men istede slike gamle salgsboder i tillegg til souker.

Den viktigste inntektkilden deres er fisk. Det kan jeg fort forstå når jeg ser vareutvalget, for her var det kun et par fargerike "babouche" sko til under 30,- som var interessant.

Veldig greit å la pengene ligge igjen på hotellrommet, for jeg hadde mer enn nok med å konsenterer meg om å ta bilder med mitt nye kompaktkamera i høyre hånd og smarttelefonen i venstre hånd;o)


Farger, farger og atter farger.......det er det som fanger min oppmerksomhet.




Jeg må si jeg var utrolig heldig med mitt reisefølge fra Norge, og jeg er fortsatt støl i lattermusklene. Men det var også hyggelig å bli kjent med andre med samme lidenskap for reiser.

Dette ble en aldri så liten innledning. Jeg vil også ta dere med på ørkensafari, østers-smaking, tomatfarm og matopplevelser. Så håper du henger med..... Presseturen er i samarbeid med VisitMorocco og Norskereiseblogger

søndag 1. mars 2015

Er du klar for filmfestivalen i Cannes, da har jeg tips til overnatting.

(Photo;Popsugar.com)  Fra 13 - 24 Mai arrangeres den internasjonale filmfestivalen i Cannes. Festivalen ble for første gang avholdt i 1946, og har siden 1951 vært arrangert i mai hvert år. Gullpalmen (Palme d`Or) er festivalens hovedpris til beste film, og deles ut av en internasjonalt bredt sammensatt jury av regissører og skuespillere. I tillegg gis en pris for beste regi, beste manus, beste kvinnelige og mannlige skuespillerprestasjon. Det deles også ut en spesialpris for et livsverk innen filmen. Prisen Camera d`Or gis til beste debutfilm.
Festivalen har kortfilmavdeling med en egen Palme d`Or, og det avholdes en mønstring av gode filmskolearbeider. Under festivalen arrangeres det også en stor filmmesse med omsetning av rettigheter til nye filmer. Mer info om festivalen finner du HER!
Under festivalen forventes det flere titalls tusen besøkende fra filmindustrien, pressefolk, filmelskere og andre interesserte. Da kan det bli trangt om plassen på hotellene, og prisene er satt opp betraktelig under festivalen. Da har DU istede mulighet til å leie en eksklusive leilighet m/sjøglimt, som ligger i en vernet park i bydelen Cannes Oxford.




Denne lekre leiligheten med 4/5 sengeplasser kan du også leie gjennom hele året. Mer info og bilder finner du ved å klikke HER! Kan virkelig anbefales, både til vennepar, familier, klubben eller firma. Jeg for min del har en spennende reise foran meg denne uken, første natten blir i Paris før jeg reiser videre til et sted i Afrika med tittelen; "Where the desert meets the ocean". Kan du gjette hvor jeg skal?  Forts.følger....