mandag 30. juli 2012

Jeg falt pladask for vakre Cassis.

Da er vi vel fremme i Cassis, som ligger mellom Marseille og Toulon. Dette viste seg å være en sjarmerende liten havneby omgitt av kalksteinsklipper, vingårder, fiken og oliventrær.

Ettersom vi nå var veldig klare for lunsj, gikk vi rett gjennom torget og ned til havna.

Havna var litt av et syn, der fiskebåtene og de pastell fargede husene ligger på rekke og rad. Her var det heller ikke noe problem med å finne spisested. Vi endte opp hos Le Delphin.

Her ble vi sittende lenge og bare nyte det pulserende livet. Over oss her vi satt, lå en gammel borg. Den skal vi besøke neste gang vi kommer hit.

Menyen bestod så klart av dagens blåskjell i en utrolig god saus, med selvfølgelig "frites" til. Et glass rosè fra distriktet måtte vi selvfølgelig også unne oss;o)
Etter en lengere pause, var vi klar for å se litt nærmere på hva slags butikker som finnes her. Det ble en positiv opplevelse...forts.følger!

lørdag 28. juli 2012

Aix-en-Provence

Etter kun en times biltur gjennom et vakkert landskap, med bl.a åkere fulle av solsikker og oliven (lavendel derimot er blomstringen over for i år), ankom vi Aix-en-Provence en tidlig formiddag.

Dette er en av mine favoritt storbyer her i Frankrike. Vil du lese mer om byen kan du gå tilbake til et tidligere innlegg, som du finner HER!

Her var det så klart marked, og som dere sikkert skjønner er markeder i alle varianter det "store" her i Frankrike.

Det finnes utallige koselige spisesteder, sikkert fordi vi også nå befinner oss i en virkelig stor studentby.

I varmen kunne det friste med forfriskelser fra denne "sjappa", men ettersom vi kun var raskt innom for at døtrene våre skulle shoppe litt...valgte vi istede å kjøpe med oss hver vår croissant.

Det er her i gamlebyen de fleste butikkene ligger. Jeg lar meg fasinere av brosteinen, og vips fikk dere et bilde av mine velbrukte sandaler også;o)

Stemning å høre en vakker fiolinkvartett med innspill av irske folketoner mens vi ventet på jentene.

Aix-en-Provence er også kjent for sine dyktige kunstnere som har funnet veien hit gjennom årene. Flott at de tar vare på kulturen og pynter opp kjedelige murvegger og porter.

Det nærmer seg lunsj, og den skal inntas i vakre Cassis....fort.følger.

onsdag 25. juli 2012

Lunsj hos våre franske venner.

Alltid spennende å bli invitert hjem til våre franske venner. I dag startet lunsjen hos de kl. 1230. Først forrett som bestod av fylte små butterdeigsbrød med bl.a chevrè, tapenader, patè, fisk og pølser.

Etterfulgt av urtemarinerte snegler på grønn salat. Jeg må si jeg er stolt av døtrene mine som tør og smake på alt de får servert, og tro det eller ei likte de også sneglene.

For de av dere som er på ferie her i Frankrike, eller tar ferien her etterhvert, kan vi virkelig anbefale hvitvinen vi fikk servert....smelt!

Hovedretten var helstekt laks fylt med urter, bakte grønnsaker, ris og bearnaise.

Som alltid avsluttes måltidene med smakfulle oster.

Etterfulgt av noe søtt. Så ettersom sønnen i huset hadde bursdag ble det kaker og kaffe til dessert. Bursdagsang ble det også, både på fransk, engelsk og for ikke å glemme fam.Vangol`s norske; "Hurra for deg som fyller ditt år.....". Da vi gikk fra bordet mette og fornøyde var klokken passert 1630....dvs.4 timers lunsj; me like! Tusen takk til vertskapet for nok et minnerikt måltid sammen;o)

søndag 22. juli 2012

Vinsmaking på Château de Berne i Provence.

Her står jeg altså med stråhatten på snei, midt i en velduftene åker med lavendel. Foran meg er det vinranker så langt øyet kan se, bak meg er det en vakker hage med bl.a flotte sypresser og velklipte hekker. For en opplevelse sier jeg bare;o)

Vi er altså nå ankommet Château de Berne som ligger rett utenfor Lorgues. Legg merke til den vakre allèen opp til slottet, med sypresser og oliventrær på rekke og rad.

Châteauet fra 1750 tallet er oppkalt etter munken Bernard og var inntil for ca. 28 år siden en svært tradisjonell fransk vingård. Da ble den kjøpt opp av engelskmannen Bill Myddyman, som åpnet dørene for publikum. Han har senere servert kunst, kultur og matopplevelser som nye tilbud på vinslottet. Her kan også gjestene lære om å lage sin egen parfyme.

Men det er så klart druene og vinen som lokker turistene mest ut på den franske landsbygda. Jeg fikk lære at i tillegg til klimaet er det i hovedsak tre faktorer som setter sitt hovedpreg på vinen. Det er jordsmonnet, vinstokkene og vinmesteren. Vi hadde en super dyktig guide, som jeg kommer til å ta kontakt med neste gang jeg har med meg et "busslass" hit;o)

Visste dere forresten at rosèvinen ligger blandet med skinnet fra druene opptil 10 timer for å få den rette fargen?

I tillegg til det jeg har nevnt ovenfor her, er det også  et 4-stjerners hotell her; L`auberge, som er kjent for sin gourmetrestaurant og som tidligere har fått Michelin-stjerne. Her tok jeg bilde av baren på hotellet med utsikt ned til et vakkert og frodig svømmebasseng. Ellers finnes det også en rimelige restaurant her.

Et par måneder til, så starter innhøstningen av disse druene. Hadde vært gøy og kommet tilbake da. Mer info kan du finne HER!


Ute viste gradestokken 44 varmgrader så jeg skal si det var godt å trekke seg inn å få avkjølt seg litt.
Her inne var det bl.a en stor interiørbutikk med masse fine og unike ting. Vi ente kun opp med hvert vår duftlys og noen tavler. Men tror nok madame Hilde gjerne skulle hatt med seg både benken og putene i bilen hjem til Norge;o)

Da vil jeg takke madame Hilde og monsieur Thomas for en fantastisk, innholdsrik og ikke minst en artig dag.


torsdag 19. juli 2012

Trøffelsalat til lunsj.

Før jeg tar dere med til vingården, må jeg først vise dere hva vi spiste til lunsj her i Lorgues. Madame Hilde bestilte seg en gourmet-salat med trøffel, og jeg fikk en smaksprøve. Nydelig!

Men jeg angret ikke på mitt valg av salat, med kongereker og masse parmesan. Rosèvinen vi drakk til, kommer fra vingården vi besøkte.

En sjarmerende, koselig og populær restaurant både for franskmenn og turister.

Tror nok dette var en av mine bedre smaksopplevelser her nede. Så tar dere turen hit, kan vi virkelig anbefale dere å spise her.

Da sees vi på vingården i neste innlegg.....A bientôt!

tirsdag 17. juli 2012

En dagstur til Lorgues i Provence.

Bonsoir! En uke siden sist innlegg ser jeg, så jeg får nok skylde på at jeg nyter dagene med familien samlet. Denne uken har vi også fått en herlig familie fra Norge som naboer....

Og det var de som guidet meg rundt i Lorgues som ligger ca. 40 min biltur fra Ste.Maxime. Lorgues er en sjarmerende middelalderby med ca. 6000 innbyggere, og som er omgitt av vinmarker og olivenlunder.

Hver tirsdag gjennom hele året holdes det marked her, og det er faktisk et av de største og beste markedene i VAR-regionen. Markedet åpner ved 08:30 tiden og varer til ca. 12:30.

Ellers kan byen by på et godt utvalg av forskjellige butikker. For min del ble jeg fasinert av arkitekturen. Fantastiske gamle bygninger, kirker, fontener og trange smug.

Litt av hvert å se på kan du si, og små hunder i alle varianter har jeg jo blitt vant til å se her nede. Men en egen bod med alt tilbehør en hund (eller kanskje eieren) kan ønske seg, var nytt for meg. Hunden jeg tok bilde av er faktisk levende...og fornøyd med capsen sin ser det ut som;o)

Ellers fikk jeg tips om en økologisk butikk "La source bio", hvor jeg fikk utvekslet noen franske setninger med den vakre eieren. Der kjøpte jeg kjempe godt kildevann, chevrè og fersk fikener.

Så ble vi enig om en lunsj før vi dro videre på min beste vingårds-opplevelse noensinne....forts.følger.

tirsdag 10. juli 2012

Nye Dior-solbriller på plass.

Som regel er det jeg som står bak kameralinsen, men denne gangen var det Celine Maria (yngste datteren min) som overtalte meg til å ta et bilde med de nye solbrillene mine på. Ok da...grrr.
Må også vise en singlet jeg har kjøpt meg. Falt pladask for motivet;o) Ellers er det gøy å få tilbakemelding om at så mange nye har funnet veien til bloggen min, og i tillegg koser seg her inne hos meg. Dere er også alle hjertelig velkommen til å følge meg på facebook, der er jeg mer aktiv enn her på bloggen! (Se link på høyre side)

søndag 8. juli 2012

It`s time to celebrate!


Endelig er dagen kommet da det er slutt på pendling mellom Norge - Frankrike for mannen min sin del. I dag kom han med siste flyttelasset inkl. gitaren sin så klart. Åh så herlig det er å ha han her igjen. Selvom jeg har hatt det topp på alle måter, må jeg innrømme at savnet har vært tøft til tider.

Flinke mannen min husket også på å kjøpe med seg litt go`saker til oss, og nå føler jeg meg virkelig som Maria Montazami....for jeg elsker OLW`s-ostepop, eller som Maria kaller de "ostkrokar";o) Masse spennende filmer, bøker og cd`er har han også plukket ut til meg.

Så nå er det tid for å feire med bringerbærterte og champis.....etterfulgt av Maliva`s paella osv.osv...LOVE IS IN THE AIR!!!!!!!!!!!!!!

onsdag 4. juli 2012

St.Tropez.

Ettersom det ikke er så populært å ta bilder inne i butikkene, knipset jeg heller et par utenfra.

Hos L`Olivier har jeg bl.a kjøpt opptil flere av disse krukkene med olivenplanter. Men også andre spennende ting inkl. kjempe gode olivenoljer og balsamico.

Ladurèe finnes også her for de som liker deres berømte og pastellfargede mandelmakroner.

Så pleier jeg å kjøpe med meg en bukett "råsa" peoner til en ok pris. Fordi målet med denne turen var egentlig noen Dior-solbriller som ventet på meg rundt neste sving;o)

For så å gå videre i de smale smugene ned til havna, hvor bl.a. noen kunstnere holder til. Ellers er det vel yacht`ene her som fanger mest interesse tenker jeg. Kan jo være at man ser noen kjendiser også. Sett flere av de gjennom årene.

Så dvs. St.Tropez med sine 5 700 innbyggere, er en høyborg for rike, berømte, internasjonale selebriter, filmstjerner, popartister, milliardærer og titusenvis av turister inkl. lille meg da;o) Men samtidig har de klart å ta vare på sjarmen i den lille kystbyen.

Byen opplevde umiddelbart suksess i 1956, etter filmen "Et Dieu crea la famme"...og Gud skapte kvinne, som ble spilt inn her. Med bl.a. Brigitte Bardot i en av rollene.

Som dere ser ble det noen handleposer på a`mor, og her tok jeg faktisk lunsjen min...tro det eller ei!